Binnenland
KRO-NCRV

Huisvesting voor studenten: 'Een van de grootste crisissen van ons land'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisvesting voor studenten: 'Een van de grootste crisissen van ons land'

Het studentenhuis: oude bank, bierkratjes en bordjes met wijsheden die scheef aan de muur hangen. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar zorgt er wel voor dat je dicht bij je studie een bestaan kan opbouwen. "Er zijn gewoonweg te weinig woningen en veel studenten ervaren stress over hun huisvesting", zegt Midas Urlings, voorzitter Studentenvakbond en student Geschiedenis in Spraakmakers

Video niet beschikbaar

"We zien dat veel studenten afhankelijk zijn van tijdelijke huisvesting, waardoor ze constant aan het verplaatsen zijn", zegt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds. Student Sem van der Heijden woont in een onderverhuurde kamer en dient hier binnenkort uit te gaan. Daardoor gaat zijn zoektocht naar een kamer weer verder. "Ik sta te kort ingeschreven bij de SSH (huisvester voor de kenniseconomie), waardoor ik niet via hen in aanmerking kom voor een woning. Hierdoor moet ik in mijn eigen netwerk zoeken", zegt Van der Heijden. "Helaas kom ik steeds bij onderhuur voor een kortperiode terecht."

De studentenvakbond

"Het is een groot probleem en er moet bijgebouwd worden. Daarvoor is een actieplan in Utrecht dat uitgevoerd moet worden", zegt Urlings. De Studentenvakbond voorzitter benoemt dat de stress verder gaat dan het op en neer reizen. "Het gaat niet alleen om het 'in drie jaar door je bachelor heen buffelen'. Kansen komen een stuk makkelijker wanneer je ook in de buurt van je studie woont. Dan kan je dat bijbaantje pakken, stage lopen of een bestuursjaar doen.

Opbouw

Spekman ziet bij zijn kinderen dat het vinden een kamer moeizaam gaat. "Het is enorm stressvol om een plek te vinden waar ze hun bestaan op kunnen bouwen", zegt Spekman. "Al mijn kinderen zijn welkom om weer thuis te komen wonen, maar de vraag is of het leuk voor hen is." Daarnaast vindt Spekman dat jongeren het niet normaal moeten vinden dat er een drie jaar wachttijd op een SSH-woning zit. "Waarom sta je er dan ingeschreven? Ze moeten gewoon meer woningen bouwen", zegt hij.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie