Binnenland
EO

Veel pleegkinderen komen bij ouders met ander geloof: 'Leidt tot mentale problemen'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel pleegkinderen komen bij ouders met ander geloof: 'Leidt tot mentale problemen'

Bijna de helft van de pleegkinderen in ons land groeit op in een gezin met een andere levensovertuiging dan die van de biologische ouders. Bijvoorbeeld islamitische kinderen in een christelijk gezin. "Wat je zelf niet gelooft, is moeilijk uit te dragen, maar we vragen pleegouders altijd het kind de ruimte te geven", vertelt Petra Wilbrink, matcher van een pleegzorgorganisatie in Dit is de dag.

Het onderzoek naar pleegkinderen werd gedaan door onderzoeker Brenda Bartelink van de Rijksuniversiteit Groningen. Islamitische of niet-gelovige kinderen in een christelijk gezin kan tot problemen leiden, vertelt Bartelink: "Als ze bezig gaan met vragen als 'wie ben ik?', 'waar hoor ik bij?', dan kan zo’n kind problemen krijgen in de identiteitsvorming en dat kan leiden tot allerlei vormen van stress."

Pleegzorgorganisaties proberen daarom zo goed mogelijk kinderen met pleegouders te matchen. Het Nederlands Dagblad zocht uit dat ruim tweederde van de pleeggezinnen christelijk is, waardoor het matchen soms lastig is, vertelt Wilbrink.

Wat als je als een pleegkind een andere religie aanhangt dan het pleeggezin?

Pubers

Dit is met name als kinderen in de puberteit komen, vertelt ze, omdat kinderen dan vaak op zoek naar hun eigen identiteit. "Kinderen zijn heel loyaal aan hun biologische ouders en dan zien ze heel veel verschillen met hun pleegouders", vertelt ze, "dat kan soms heel ingewikkeld worden."

Dit zijn regelmatig dingen die heel klein lijken. "Je hebt bijvoorbeeld gezinnen waarin men niet gewend is dat meisjes een broek dragen", vertelt Wilbrink, waarbij ze doelt op gezinnen uit de reformatorische gezindte. "Stel dat de biologische moeder dan op een verjaardag aankomt in een broek? Mag het meisje dan ook een broek aan? Het lijkt heel klein, maar voor mensen kan het heel belangrijk zijn."

Pleegzorgorganisaties vragen pleegouders om kinderen ruimte te geven: "Je kunt als niet-gelovig gezin ineens een ander geloof uit gaan dragen, dus je hebt het er ook met biologische ouders over wat die nog samen met hun kind gaan doen. Of is er een opa of een oma die dat kan?"

Pleegkinderen bij christelijke pleegouders heeft soms schadelijke effecten (12 juni 2023) - Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie