Binnenland

CDA wil meer preventieve coronamaatregelen van kabinet
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA wil meer preventieve coronamaatregelen van kabinet

Regeringspartij CDA heeft veel vragen over de verspreiding van het coronavirus. Kamerlid Pieter Omtzigt ziet dat andere landen ‘er net even een tandje bij zetten om preventieve maatregelen te nemen’ dan Nederland. Hij vraagt in het radioprogramma 1 op 1 om meer Europese samenwerking en een gemeenschappelijke aanpak.

Ook wil Omtzigt dat het kabinet woensdag een advies geeft aan de Limburgers in de grensstreek, waar een besmetting net in Duitsland is vastgesteld. “Duitsland heeft bijvoorbeeld de scholen in dat gebied al gesloten. Wat is het advies van het kabinet? Ik wil graag informatie, ook over reizen in het grensgebied”, zegt het Kamerlid.

Omtzigt constateert dat ieder Europees land, ook binnen het Schengengebied, op een verschillende manier coronabeleid voert. Hij wil een gemeenschappelijke aanpak. “Ik wil weten of er een uniform beleid is. Ik constateer dat andere landen er net een extra tandje bij zetten dan Nederland.”

“Zo is het reisadvies naar Zuid-Korea, waar de autoriteiten het WK shorttrack hebben afgelast, nog groen.” Dat verbaast Omtzigt, die maandag ook moest vragen aan Buitenlandse Zaken om het reisadvies naar Noord-Italië aan te passen.

“Vraag bijvoorbeeld aan mensen om niet af te reizen naar plekken waar nu besmettingen zijn. Of aan mensen die terug komen om af zien van sociale contacten, of in quarantaine te blijven.” Ook vindt Omtzigt het verstandig om meer verdachte gevallen te testen. Hij hoopt binnen een week antwoord van het Kabinet op zijn Kamervragen.

Ster advertentie
Ster advertentie