Binnenland
KRO-NCRV

Oplossingen bevingsgebied Groningen: 'Het kan sneller en ruimhartiger'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oplossingen bevingsgebied Groningen: 'Het kan sneller en ruimhartiger'

Het verbaast de Groningse Commissaris van de Koning René Paas niks dat uit onderzoek van de RUG blijkt dat 65 procent van de Groningers geen vertrouwen heeft in het dichtgaan van de gaskraan in 2030. Ook dat het wantrouwen diep zit verbaast hem niets. ''Het begint hoopvol, maar iedere keer valt het tegen. Er lijkt geen einde aan te komen. Daar word je ziek en ongelukkig van en dan is je vertrouwen weg."

Video niet beschikbaar

Niemand heeft erom gevraagd dat de aarde onder zijn huis gaat bewegen omdat er gas gewonnen wordt, benadrukt Paas. ''Dan komt er schade en dan verwacht je dat dat goed wordt opgelost, maar het tegendeel is het geval. Het duurt allemaal verschrikkelijk lang", vertelt hij.

Goede bedoelingen

Hoewel Paas ervan overtuigd is dat de commissie die nu de schade moet bekijken zijn best doet om snel te werken, ziet hij ook dat dit lastig is. Er liggen nog zeventienduizend schades op de plank en als je die allemaal ter plekke moet bekijken, dan kost dat tijd.

''Ik heb niet zoveel in handen om mensen - die zélf meemaken hoe lang het duurt - gerust te stellen. We zitten in een situatie waarin er veel goede voornemens zijn, maar waar de mensen in hun huizen niet merken dat het beter wordt. De aarde wordt niet rustig van een goed kabinetsvoornemen.” Het kan wat Paas betreft allemaal wat 'sneller en ruimhartiger'.

Wiebes op de goede weg

Toch heeft Paas zelf wél vertrouwen dat minister Wiebes op de goede weg is. ''Wiebes zit er pas kort en hij kan niet zomaar al dat wantrouwen dat is opgebouwd wegnemen.'' Wat daarbij niet helpt is dat Wiebes mensen veel te lang heeft laten wachten op versterkingsmaatregelen. ''Een pijnlijke fout die ook weer veel krediet heeft verspeeld'', noemt hij dat, ''Maar het besluit van het kabinet om de gaswinning zo snel mogelijk terug te brengen naar nul, is waarschijnlijk het grootste besluit dat dit kabinet ooit zal nemen.''

Ster advertentie
Ster advertentie