Binnenland
KRO-NCRV

De thuisblijvers: 'Laten we het even ergens anders over hebben dan dat stomme corona!'

foto: Roy Heerkensfoto: Roy Heerkens
  1. Nieuwschevron right
  2. De thuisblijvers: 'Laten we het even ergens anders over hebben dan dat stomme corona!'

Verslaggever Roy Heerkens en zijn gezin zitten al drie weken thuis. Na Carnaval werden ze allemaal ziek. Grieperig, hoofdpijn en keelpijn: geen idee of het corona was. Deze week doet hij verslag als thuisblijver in ’s-Hertogenbosch, de hoofdstad van het geplaagde Noord-Brabant.

Voor zijn dochter Anna (13) is het vooruitzicht van drie weken thuis - nadat ze weken ziek thuis waren - géén feest. "Ik vond een paar daagjes wel leuk, maar zo lang is wel heel extreem."

Ze volgt thuis onderwijs, maar kijkt vooral uit naar de ochtenden. "Ik ga lekker uitslapen!" Zoon Gijs van tien, is het nu al beu: "Laten we het even ergens anders overhebben dan dat stomme kut-corona!"

Dag 1 van de thuisblijvers

Quote

Het is gewoon anders

Gijs

De scholen zijn dicht, maar de lessen gaan door. Voor Gijs is het "gewoon anders". Met een tas vol boeken en taalschriften van school, fiets hij met vader Roy terug naar huis. "Ik vind het nu nog wel lekker, maar na vier dagen denk ik dat het wel minder gaat worden."

Oma is ziek

Ze fietsen ook nog even langs oma van 73, die na de rest van het gezin ook klachten kreeg. Na dagen van benauwdheid ging het vannacht even wat slechter. Als kwetsbare oudere mét klachten kan ze niet van huis en dan is de bibliotheek ook nog gesloten. Gijs weet hoe vervelend dat voor haar is en duwt wat boeken van thuis bij haar door de bus. "Oma kan niet zonder boeken."

Dag 2 van de thuisblijvers

Tompouce

Eenmaal thuis staat er een tompouce klaar. Om te vieren dat ze ondanks deze rare crisis allemaal thuis zijn en aandacht aan elkaar kunnen besteden. Naast het schoolwerk stelt Anna ook een lijstje op van de leuke dingen de ze nu allemaal kan doen. "Een cake bakken, kookles krijgen, de Donald Ducks uitzoeken en opruimen!"

Wat het nieuws betreft is ze wel even klaar met het coronavirus: "Ik ben klaar met allemaal oude mensen die over corona praten! Ik kan het niet meer aan, ik ga naar boven!"

De thuiszitters in coronatijden

Deze hele week doet Spraakmakers-collega Roy Heerkens verslag van operatie thuiszitten. Hoe gaat thuisscholing en wat komt er allemaal kijken bij het managen van een gezin vanuit het moederschip? Iedere werkdag rond 10.30 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie