Binnenland
MAX

Primeur tijdens Canal Parade Amsterdam: drank- en drugsvrije boot maakt entree

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Primeur tijdens Canal Parade Amsterdam: drank- en drugsvrije boot maakt entree

Aanstaande zaterdag vindt op de Amsterdamse grachten de hoogmis van de Queer & Pride 2023 plaats: de Canal Parade. Eén van de ongeveer tachtig boten in die bonte stoet, is de boot van de stichting Queer & Sober, opgericht door Jeroen van Zanten. Van Zanten schoof aan in Villa VdB en vertelde over de stichting.

"Queer & Sober is opgericht omdat we een plek misten in de queer-community waar je elkaar kunt ontmoeten zonder drank en drugs. Wanneer je queer bent en geen behoefte hebt om dit soort middelen te gebruiken, zijn er geen plekken waar je naartoe kunt. Vanuit die behoefte heb ik dit opgericht. Bij de eerste bijeenkomst kwamen zo'n 25 man, inmiddels zitten er 200 mensen in de groep."

Gin en coke

Voordat Van Zanten zijn stichting oprichtte, zag een avondje stappen er voor hem heel anders uit: "De halve liters gin-tonic vlogen er doorheen, daarna kwam er ook vaak cocaïne bij kijken. Dat was vaak een standaardweekend voor mij. Tien, vijftien glazen gingen er wel in. Ik heb ook wel blackouts gehad."

Tijdens een vakantie in Madrid ging het roer om: "Ik was toen zo erg de controle kwijt dat ik dacht: dit wil ik niet meer. De drank zette een rem op alles: persoonlijke groei, relaties en ook de connectie met mezelf. Ik ging een stuk minder presteren op werk, ging afspraken afzeggen."

Van Zanten liet de drank en drugs staan en in september is hij vier jaar nuchter. En dat bevalt hem goed: "Uitgaan is nu leuker. Als iedereen lam is, is het toch anders. De muziek en de mensen om je heen: je kiest ze nu zelf meer uit. Je bent veel bewuster met een feestje bezig."

Pijn en trauma in community

In de queer-community wordt volgens Van Zanten veel vaker naar alcohol en drugs gegrepen dan in de hetero-scène: "Uit cijfers blijkt dat 10% van de mensen te veel alcohol gebruikt. Uit diverse onderzoeken blijkt dat dit in de queer-community soms wel 25% is." De reden is volgens Van Zanten dat er in de lhbtiq+-community veel meer pijn en trauma zit: "Het is vaak lastig om queer te zijn. Alcohol en drugs helpen om dat nare gevoel te onderdrukken."

Van karaoke tot yoga

De mensen die zich aansluiten bij de stichting Queer & Sober hebben verschillende achtergronden: "Het zijn mensen die een verslaving hebben gehad, maar ook mensen die alcohol gewoon niet lekker vinden of mensen met religieuze redenen. Het is een mooie mengelmoes van mensen."

De stichting organiseert allerlei evenementen waar mensen zich bij aan kunnen sluiten: "Een picknick, een maandelijkse wandeling, yoga, maar ook kajakken en karaoke zonder drank in een gaybar. Het is echt een community. Je hebt natuurlijk ook de AA, maar zij zijn echt gericht op niet meer drinken. Ik heb dit opgericht om een plek te bieden aan mensen waarmee je leuke dingen doet en elkaar kunt ontmoeten."

Geen ranja met een rietje

Aanstaande zaterdag varen ze dus mee tijdens de Canal Parade in Amsterdam en Van Zanten kijkt er enorm naar uit: "Het wordt een megafeest!" En nee, er wordt niet alleen ranja met een rietje gedronken: "We hebben frisdrank, maar ook alcoholvrije gin. Je hebt inmiddels duizend dingen zonder alcohol."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie