Binnenland
EONOS

Domklokken luiden Utrecht Pride in: 'Achttien homo's werden gewurgd rond de Dom'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Domklokken luiden Utrecht Pride in: 'Achttien homo's werden gewurgd rond de Dom'

De Pride Utrecht zal vandaag voor het eerst worden ingeluid door de klokken van de Dom. En dat heeft een speciale reden, vertelde Jan de Graaf van het Utrechts Klokkenluiders Gilde in Langs de Lijn En Omstreken.

Jan de Graaf over de klokken van de dam tijdens de Utrecht Pride

"De Domtoren is heel lang het decor geweest van een zwarte bladzijde van de geschiedenis. In 1730 zijn er achttien homoseksuele mannen gewurgd, vermoord, vanwege hun seksuele geaardheid", vertelt De Graaf.

Het gebied rondom de Dom en de kerk zelf werd gebruikt als ontmoetingsplek voor homoseksuelen. "Het balletje is gaan rollen toen de koster van de Dom, Josua Wilts, door een hijsluik twee mannen seks zag hebben. Die heeft dat doorgebriefd aan het stadsbestuur. Die mannen zijn toen opgepakt, er is gemarteld en er zijn andere namen gevallen, en dat heeft uiteindelijk het leven gekost aan achttien mannen in Utrecht", vertelt De Graaf.

Door het luiden van de klokken aan het begin van de Pride wil men "vanuit het verleden naar het heden luiden", aldus De Graaf. "Dat we nu bijna 300 jaar na dato die verhalen bij elkaar krijgen is heel mooi.” Op het Domplein, waar de boten van de Utrecht Pride langsvaren, ligt overigens ook een gedenksteen voor de slachtoffers.

Ster advertentie
Ster advertentie