Geschiedenis
VPRO

Zo ontstond de Gay Pride

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo ontstond de Gay Pride

Het is deze week vijftig jaar geleden dat de Stonewall-rellen in New York ontstonden. De Stonewall Inn was één van de vrijplaatsen voor homoseksuelen in New York. Op op 28 juni 1969 werd het binnengevallen door de politie. Dat liep uit op een grote rel, maar was ook het startschot van de LHBTQ+ emancipatie. Zonder Stonewall was er nu geen Pride geweest. Daarover sprak historica Anna Tijsseling vanochtend in OVT:

Stonewall

Onderdrukking

Hoe konden deze rellen ontstaan? Homoseksuelen en andere mensen die niet conformeerden aan de seksuele of gendernorm werden gediscrimineerd, onderdrukt, beboet, en in de cel gezet.

In Amerika was de New Yorkse bar The Stonewall Inn één van de weinige plekken waar mensen van de gay-community relatief vrij hun gang konden gaan. Deze bar opereerde in de illegaliteit en werd uitgebaat door de maffia. Er was geen drankvergunning, noch lopend water.

Wikimedia Commons

Rellen

Op 28 juni 1969 deed de politie een onaangekondigde inval op de Stonewall Inn. Terwijl het de opdracht was om de bar te doen sluiten, ging de politie erg ver: ze vernederen de bezoekers. Toen liep het uit de hand. Er ontstonden gevechten en de bar werd in brand gestoken. De menigte groeide en de rellen gingen drie dagen door.

Wikimedia Commons

Pride

Na het einde van de rellen, ging het activisme door. De politie kon het groeiende gevoel van onrecht en ongelijkheid onder de Amerikaanse bevolking niet langer bevechten. Het protest en het activisme werd alleen maar groter. Één jaar na afloop van de rellen, op 1 juli 1970, vond de allereerste gay-parade plaats. Daaruit konden parades als de Gay Pride, die in Nederland in augustus gevierd wordt, voortkomen.

Meer OVT?

Waar en wie je ook bent, alles is gevormd door het verleden. OVT is hét geschiedenisprogramma van de VPRO. Je hoort gesprekken over alles wat met geschiedenis te maken heeft: geheime familiegeschiedenissen, historische gebeurtenissen en zaken uit het verleden die nu opnieuw belangrijk, interessant en bijzonder zijn.

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie