Binnenland

Advocaat Peter Plasman staat kunstenaar Juliaan Andeweg bij

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Peter Plasman staat kunstenaar Juliaan Andeweg bij

Advocaat Peter Plasman staat beeldend kunstenaar Juliaan Andeweg bij. Dat vertelt hij in de De Diepte In: Van Oud Naar Nieuw-podcast van Omroep WNL. Plasman vindt dat zijn cliënt slachtoffer is geworden van een trial by media.

Er loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar Andeweg. "Ik sta hem bij", bevestigt Plasman. Hij noemt de zaak "vrij complex".

{podcast audio="599596" caption="#6 - Wieger Hemmer in gesprek met Peter Plasman (S03)" }

De NRC onthulde in november in een uitgebreid artikel dat Andeweg al jaren beschuldigd zou worden van gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ten minste twintig vrouwen en mannen zeggen slachtoffer te zijn geworden van verkrachting en/of aanranding, stalking, bedreigingen en geweld – soms stelselmatig en jarenlang door de kunstenaar.

"Ik vind hem het voorbeeld waarbij de trial by media wel heel erg ver is gegaan", zegt Plasman. "De zaak loopt bij politie en justitie, maar hij is al keihard veroordeeld."

Trial by media

En het is niet alleen de NRC geweest, zegt de advocaat. "Het nieuws is overgenomen door andere media en die nemen ook de naam en beschuldigingen als waar over. Met de argumentatie: we hebben deze geluiden van veel kanten gehoord. Dus nu wanen ze zich vrij om hem in figuurlijke zin standrechtelijk te executeren."

Plasman heeft daar "met verbijstering naar gekeken, ook voor hij mijn cliënt werd." Ook worden er volgens hem mensen in de omgeving van Andeweg benaderd "op de grond van het feit ze contact met hem hebben en dat niet hebben verbroken." Volgens de advocaat een voorbeeld van de gevolgen van een trial by media. "Bijvoorbeeld de galeriehouder waar hij bij zat. Hij is echt afgeserveerd omdat hij geen afstand van Andeweg heeft genomen. Inmiddels is dat wel gebeurd, naar aanleiding van de berichten."

‘Alle perken te buiten’

Het gaat alle perken te buiten, zegt Plasman stellig. "Dat je zo afscheid neemt van het systeem dat wij daarvoor bedacht hebben, om te bepalen of iemand schuldig is of niet. Ook al zou hij schuldig zijn, mist de context van wat er dan allemaal precies is gebeurd."

NRC zei eerder in een verklaring dat Andeweg met volledige naam wordt genoemd vanwege het grote maatschappelijke belang. Het is volgens de krant voor vrouwen belangrijk om te weten wie hij is. "Dat noem ik dus standrechtelijke executie", zegt Plasman. Volgens hem wordt als uitgangspunt genomen dat Andeweg de dader is.

Het strafrechtelijk onderzoek is daardoor complexer geworden. "Bijvoorbeeld omdat allemaal mensen die in het onderzoek gehoord moeten worden beïnvloed worden. Zij lezen deze verhalen. Het is straks moeilijk om onderscheid te maken waar de wetenschap van iemand vandaan komt."

‘NRC gaat op stoel rechter zitten’

Volgens Plasman schopt de NRC door de berichtgeving de normale gang van zaken bij een strafrechtelijk onderzoek in de war. "Er zijn een verschillende vragen aan de orde. Is het waar wat er gezegd wordt? Is alles waar wat er gezegd wordt? Praten ze elkaar na? Stimuleren ze elkaar? Is het overdreven?", somt hij op.

"Ik heb er helemaal geen oordeel over hoe de feiten liggen. Ik heb nog niet eens een dossier. Er zijn zoveel vragen die in een strafzaak aan een rechter zijn om over te beslissen, en niet aan een krant. Een krant die in feite op de stoel van de rechter gaat zitten", aldus de advocaat.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie