Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: JFK gekozen als president

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: JFK gekozen als president

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 8 november 1960, werd John F. Kennedy gekozen als president van de VS.

JFK is nog steeds de jongste verkozen president ooit in de VS. Hij won nipt van Republikein en zittend vicepresident Richard Nixon. Hier ging een bikkelharde strijd aan vooraf met debatten, die voor het eerst op televisie werden uitgezonden.

De debatten, die ook als vanouds op de radio werden uitgezonden, bewezen voor het eerst dat een tv-imago doorslaggevend kan zijn tijdens verkiezingen: De tachtig miljoen Amerikanen die de twee presidentskandidaten argumenten zagen uitwisselen op tv wezen de aantrekkelijke Kennedy aan als winnaar. Radioluisteraars vonden beide politici even sterk.

Nieuw tijdperk

Bij zijn aantreden als president in 1961 sprak hij: "Laat de wereld weten: de toorts is doorgegeven aan een nieuwe generatie." Het programma van zijn presidentschap zou later weinig bijzonder blijken, maar voor mensen voelde het als een nieuw tijdperk. Kennedy verlaagde de belastingen en stimuleerde zo de economie.

Zijn dood op 22 november 1963 zou hem uiteindelijk tot wereldfaam verheffen. De moord op de 35ste president van de VS is nog steeds het onderwerp van tal van complottheorieën. Onlangs gaf het Witte Huis bijna 4000 nieuwe documenten vrij. Tot nieuwe complottheorieën hebben die niet geleid.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie