Binnenland
KRO-NCRV

Zonnepanelen leggen op monumenten? 'Werelderfgoed moet meebewegen met de tijd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonnepanelen leggen op monumenten? 'Werelderfgoed moet meebewegen met de tijd'

Het komende jaar worden de regels rondom zonnepanelen op monumenten verder versoepeld. De meningen over zonnepanelen op erfgoed zijn zeer verdeeld. Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse UNESCO Commissie, staat er positief tegenover. "Werelderfgoed moet meewegen met de tijden en deze tijden vragen om klimaatverandering tegen te gaan", zegt Ferrier bij Spraakmakers.

Het aangezicht van monumentale panden, zoals die van de Grachtengordel in Amsterdam, mogen niet aangetast worden, benadrukt Ferrier. "De kern van de unieke waarde moet behouden worden. Tegelijkertijd is het van belang dat wat je bewaart ook toekomstbestendig is."

Werelderfgoed

Zorgvuldigheid is van belang, zegt Ferrier. "Verduurzamen en tegengaan van klimaatverandering is ook van belang voor werelderfgoed." Dat levert wel spanning op, erkent de voorzitter van de Nederlandse UNESCO Commissie. "Waar zit de grens?" vraagt Ferrier zich dan ook af.

Met de tijd mee

"Het feit dat er zonnepanelen zitten op het Vaticaan en het parlementsgebouw in Berlijn, geeft aan dat de mogelijkheden er zeker zijn. Werelderfgoed moet meewegen met de tijden en deze tijden vragen om klimaatverandering tegen te gaan", concludeert Ferrier. Jeroen Westerman, adviseur bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, denkt er ook zo over. "Monumenten kunnen echt een bijdrage leveren aan de energietransitie."

Platte daken

Het advies van de Rijksdienst is dan ook dat het niet "storend" mag ogen. "Laten we vooral alle platte daken zoveel mogelijk vol leggen met zonnepanelen." Westerman vindt dat het "van geval tot geval" bekeken moet worden. En het gebeurt al, voegt Isja Finaly van de vereniging Hendrick de Keyser toe. "We houden het eeuwig in stand en we moeten het kunnen blijven gebruiken. Als je nul procent verduurzaamt, heeft dat negatieve effecten."

Tijdelijke oplossing?

Finaly verwacht dat zonnepanelen een "tijdelijke" oplossing zijn en er over een aantal decennia iets anders voor de in de plaats komt. Jasper Vis, senior-adviseur bij Groene Grachten, wil ook meer aandacht voor andere vormen van verduurzaming bij monumentale panden, bijvoorbeeld door het raambeleid te versoepelen en dubbelglas te plaatsen. "Wie cultureel erfgoed wil bewaren, moet alles doen om klimaatverandering tegen te gaan. Zeker in een laag lang als Nederland", reageert beller Marieke van der Werf.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie