Binnenland
AVROTROS

Moeten we Frankrijk volgen met het plasticverbod voor groente en fruit?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we Frankrijk volgen met het plasticverbod voor groente en fruit?

Frankrijk verbiedt plastic verpakkingen om groente en fruit. Ook in Nederland doen supermarkten steeds meer moeite om plastic te weren. Minder plastic is goed. Zou je denken, maar in hoeverre werkt dit juist voedselverspilling in de hand? Bioloog Merijn Tinga en Maria Westerbos oprichter en directeur van De Plastic Soup Foundation geven hun mening bij Blok&Toine.

Dataonderzoek laat zien dat verpakkingsmateriaal van groente en fruit amper in de natuur terechtkomen, aldus Tinga.

"Het klinkt dan ook heel stoer en daadkrachtig van Frankrijk. Het levert plastic vervuiling op, en je gaat zien dat er alternatieve verpakkingsmaterialen komen zoals karton en papier. Deze materialen hebben een veel grotere invloed op het milieu. Veel mensen denken dat plastic veel veel impact heeft, maar het product zelf maken kost veel meer energie. Als we deze voedingsproducten goed kunnen houden besparen we veel energie", zegt bioloog Tinga.

Geen andere wegwerpproducten

Maria Westerbos schrikt van de uitspraken van Tinga. "Jaarlijks wordt er 380 miljoen ton plastic geproduceerd, daarvan is 40% wegwerpplastic. In Nederland gaat dit naar de vele verbrandingsovens, maar in andere landen komt dit op de vuilnisbelt terecht. We exporteren het plastic dan naar landen zoals Maleisië waarop mensen hun tofu op bakken. Frankrijk doet het juist ontzettend knap als het hierom gaat."

Bioloog Merijn Tinga is het met Westerbos eens dat we minder wegwerpproducten moeten gebruiken. "Maar we moeten dit niet vervangen door andere wegwerpproducten. De productie van papier en karton is vele malen schadelijker dan die van plastic. Als het gaat om groente en fruit is dit een heel grove maatregelen die alleen maar de verwarring vergroot."

Komkommer blijft beter houdbaar in plastic

Volgens Maria Westerbos, oprichter en directeur van De Plastic Soup Foundation is Nederland het slechtste jongetje van de klas en moeten we Frankrijk volgen. "De consumenten ergeren zich dood aan komkommers in plastic. Ik zou bijna in Frankrijk willen gaan wonen."

Tinga is verbaasd over het standpunt van Westerbos. "In de supermarkt zit de biologische komkommer in een plastic verpakking, en de normale niet. Dit komt omdat de omloopsnelheid van deze komkommer redelijk laag is, deze komkommer blijft langer goed door het plastic. De energie die het komst om een komkommer te maken, is 10 keer hoger dan het stukje plastic eromheen."

De oplossing ligt volgens Tinga om kritisch te blijven kijken. "We zullen naar hervulbare, herbruikbare en minder verpakkingen moeten. We moeten initiatieven stimuleren die de juiste kant op bewegen. Alles verbieden werkt averechts, uiteindelijk moeten we met z’n allen het juiste doen en dit kost alleen maar meer van de aarde."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie