Binnenland

Hé leraren! Pieter Derks heeft voor jullie de oplossing

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hé leraren! Pieter Derks heeft voor jullie de oplossing

[BNNVARA] Het lijkt erop dat iedereen morgen geld verdient aan de lerarenstaking. Behalve de leraren zelf! Pieter Derks heeft de oplossing als de leraren morgen écht iets willen bereiken.

In deze video zie je de oplossing van Derks.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Pieter Derks maakt zich druk over de lerarenstaking:

Morgen staken de leraren in het basisonderwijs, en dat betekent dat alle kinderen een dagje vrij zijn, en dat betekent dat talloze bedrijven, verenigingen en ondernemers in het gat gesprongen zijn.

Ik zag toevallig een briefje hangen op de kermis in Nijmegen, dat alle kinderen morgen korting krijgen, en toen ik dieper in de materie dook kwam ik een eindeloze lijst activiteiten tegen.

Iedereen gaat geld verdienen aan deze staking

In Laren wordt een ponykamp georganiseerd, in Gouda een hockeydag, het Groninger museum is gratis toegankelijk, pretparken zijn langer open, in bioscopen draaien heel de dag kinderfilms, in sommige bioscopen mag je trouwens ook gewoon je telefoonnummer achterlaten en je kind parkeren, binnenspeeltuinen hebben alle verloven ingetrokken, zwembaden verwachten een recordomzet, kortom: het lijkt erop dat werkelijk iedereen geld gaat verdienen aan deze staking, behalve de leraren.

Want die krijgen morgen weer te horen dat de belastingbetaler momenteel écht even geen geld heeft om ze een beter salaris te geven. Het enige wat ze zullen bereiken is dat Lodewijk Asscher nog eens zal zeggen dat als het aan hem lag er absoluut meer geld voor leraren zou zijn, en dat hij dit een hele goede reden vindt voor Mark Rutte om af te treden, want bij Jeanine Hennis werkte dat ook en ach, je kan het altijd proberen.

Wat is de mens toch een hopeloos inefficiënt wezen

In elk geval heb ik deze week al een paar keer gedacht: wat is de mens toch een hopeloos inefficiënt wezen. Zo las ik dat na de schietpartij in Las Vegas de aandelenkoersen van wapenfabrikanten weer gestegen zijn, omdat nu meer Amerikanen wapens gaan kopen, om zich veiliger te voelen, omdat er zoveel andere Amerikanen met wapens zijn, en ik las ook nog dat dit eindelijk goed nieuws was voor de sector omdat de verkiezing van Trump een tegenvaller was.

Trump is namelijk vóór wapenbezit, en Hillary Clinton was tegen, dus de wapensector hoopte op Clinton, want als die verkozen was zouden meer Amerikanen wapens gaan kopen uit angst dat er een verbod aan zat te komen. Kortom: als je minder wapens in de VS wil kun je het beste een pro-wapenpresident kiezen. Snap je het nog?

Ophef om de Vegetarische Slager

Grotemensenlogica kan heel verwarrend zijn. Er was gisteren hier in Nederland veel ophef over een besluit van de NvwA dat de Vegetarische Slager zijn sojaspullen niet als gehackt met CK of Tonyn met y-grec mag verkopen, omdat de consument daarvan in de war zou kunnen raken. Gehakt moet paardenvlees bevatten en anders is het misleiding.

Veel mensen waren boos, maar ik denk dat we geen medelijden hoeven te hebben met de Vegetarische Slager, want deze uitspraak is juist het beste dat hem ooit had kunnen overkomen: gratis publiciteit precies op eet-geen-dierendag, aandacht voor dierenleed in het algemeen en zijn product in het bijzonder, en als hij volgende week pakjes in de supermarkt legt met namen als “Stukjes Geen kip”, “Verse Nietworst” en “Drie ons Geen gehakt” gaat hij nóg een keer viraal en is zijn doorbraak compleet.

In een legerpakje de Tweede Kamer binnenlopen

Dat is namelijk hoe je anno 2017 je doel bereikt: met slimmigheidjes aandacht trekken. Niet met een gebalde vuist over misstanden beginnen, maar gewoon in een legerpakje de Tweede Kamer binnenlopen. De ouderwetse confrontatie heeft zijn beste tijd gehad – of het nou een lerarenstaking op het Malieveld is, of de Spaanse politie die probeert met rubber kogels vaderlandsliefde in de Catalaanse bevolking te pompen. Het gaat niet werken.

Als die leraren morgen écht iets willen bereiken, moeten ze misschien niet zo ouderwets doen. Ze kunnen ook gewoon zeggen: als we geen geld krijgen leren we de kinderen vanaf nu elke week een nieuw couplet van het Russische volkslied – honderdduizenden kleine patriotjes die “Rusland, onze heilige macht” zingen, dáár zullen ze in Den Haag wel van onder de indruk zijn. En als dat niet werkt leren we ze vanaf januari alleen nog Arabisch schrift, en in het voorjaar leren we ze wietplantjes kweken in de schooltuin!

Toen jullie aan het staken waren

Sowieso lijkt me dat trouwens een zinnigere tijdsbesteding dan een verplicht bezoekje aan de Nachtwacht, zoals het nieuwe kabinet schijnt te willen. Niet dat de Nachtwacht niet mooi is, maar als die juffen en meesters daar volgend jaar staan met 30 jengelende kinderen zullen al die ettertjes roepen: saaaaaai, dit kennen we al, hier zijn we al geweest! En de juf zal vragen: 'wanneer dan?' En de kleine wijsneusjes zullen zeggen: 'vorig jaar, toen jullie aan het staken waren!'

Ster advertentie
Ster advertentie