Binnenland
NOS

Priester Danny is ook prins carnaval: 'De polonaise in het café, als prins ontkom je daar niet aan'

  1. Nieuwschevron right
  2. Priester Danny is ook prins carnaval: 'De polonaise in het café, als prins ontkom je daar niet aan'

Danny Horsch is gewijd tot priester én prins carnaval. In Carnavalshart, de nieuwe serie van KRO-NCRV, is hij één van de geportretteerden. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt kapelaan Horsch meer over deze bijzondere combinatie.

"Ik zat in het laatste jaar van de priesteropleiding Grootseminarie Rolduc toen de voorzitter van carnavalsvereniging CV Bacchus mij had gevraagd. Ik heb daar goed over nagedacht, want ik wist dat ik wel toestemming moest krijgen", zegt Horsch. "Toen ik het aan de rector van het seminarie vroeg, begon hij me een beetje uit te lachen. Toch kreeg ik vlak voor de elfde van de elfde groen licht. De rector zei: we vertrouwen je dat wel toe. Zelfs de voorzitter van de carnavalsvereniging geloofde mij niet. Zo heb ik toestemming gekregen."

Carnavalsmis

"Er staan wat activiteiten op het programma. Ik heb ook geregeld dat we aanstaande zaterdag een carnavalsmis hebben. Maar ik ga ook zeker naar het café. Als prins ontkom je daar natuurlijk niet aan. Ik hoop dat de coronaregels zo ver mogelijk wegvallen, want ik doe liever de polonaise dan de solonaise."

Horsch: "De carnavalsvereniging heeft nog nooit een prins gehad die zo binnen de lijntjes loopt. Ze hoeven me niet weg te dragen. Ik drink maar twee glazen alcohol en dan stop ik. Op dat gebied zijn ze wel tevreden met mij."

Ingeving

"Mijn ouders hebben mij niet katholiek opgevoed. Ze hebben me wel laten dopen, communie laten doen en laten vormen. Maar ze gingen niet naar de kerk en hebben er eigenlijk niks mee. Ik heb network infrastructure design op het hbo gestudeerd. Ik heb ook een ondernemersdiploma en als hobby reed ik motor en op de vrachtauto. Maar toen ik 27 jaar werd, had ik een ingeving. Ik wist niet waarom, maar ik wist precies welke richting ik uit moest", aldus Horsch.

oog priester

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie