Binnenland
AVROTROS

Voornamelijk witte journalisten aan tafel in talkshows: 'Redacties moeten netwerk verbreden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voornamelijk witte journalisten aan tafel in talkshows: 'Redacties moeten netwerk verbreden'

Samen met NRC nam de Erasmus Universiteit van Rotterdam zeven grote talkshows onder de loep. Van eind februari 2020 tot eind februari 2021 werd er gekeken naar welke personen er aanschoven aan de talkshowtafels. Van de top 25 meest gevraagde personen is Özcan Akyol de enige met een bi-culturele achtergrond. Die uitslag is weinig verrassend, zegt Zoë Papaikonomou in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

Papaikonomou schreef het boek Heb jij een boze moslim voor mij en houdt zich als onderzoeksjournalist veel bezig met inclusieve journalistiek. "Het is natuurlijk geen nieuws, het is al heel lang zo, maar toch goed dat dit opnieuw onderzocht is."

Journalisten in plaats van wetenschappers

"Het is weinig verbazend. Ik denk dat het nog erger is. We zien ook weinig mensen die volgens het CBS een westerse achtergrond hebben, bijvoorbeeld mensen met een Poolse of Roemeense achtergrond, die horen we ook heel weinig in talkshows, dus het is eigenlijk nog erger."

Volgens Papaikonomou is het ook niet gek dat we veel journalisten zien in plaats van wetenschappers. "We vinden het ook heel logisch dat acteurs in soapseries spelen. Talkshows zijn toch entertainment. Wat journalisten heel goed kunnen is een verhaal kernachtig samenvatten. Dus ik begrijp de keuze dat talkshows voor journalisten kiezen. Ze zijn heel risicomijdend. Het is live en het moet in een keer goed gaan."

Perspectief en inhoud

Papaikonomou vindt dit een gemiste kans. "Waarom worden er niet vaker politieke wetenschappers uitgenodigd? In plaats van die eeuwige brei aan politieke verslaggevers. Dat werpt misschien een heel ander licht op de inhoud van de verkiezingen. Doordat er zo veel journalisten aanschuiven mis je perspectief en inhoud."

De verantwoordelijkheid om te komen tot meer inclusieve journalistiek ligt volgens Papaikonomou op verschillende plekken. "Het ligt bij de redactie, die zouden hun netwerk moeten verbreden. Redacties zijn net zo wit als de tafels in talkshows. Je hebt tijd nodig om die netwerken te verbreden en die tijd is er heel vaak niet. Daarnaast moeten zij ook het risico aandurven om gasten uit te nodigen die daar niet altijd zitten."

Onderwerpen

"Het gaat ook om de vraag, waarom worden mensen uitgenodigd? Zie je alleen zwarte mensen als het gaat over antizwart-racisme, of zie je ook wel eens een zwarte cardioloog? Maar ook, welke onderwerpen worden er überhaupt gekozen? Wie zijn degene die het bespreken en op welke manier? Welke vraagstelling wordt er gekozen? Het gaat niet alleen om de poppetjes, hoe belangrijk ook, maar we moeten breder kijken naar hoe weinig divers de onderwerpen soms zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie