Binnenland
NOS

Hedy d'Ancona: ''Zij moest eerst' één van de beste dingen die Wibo van de Linde heeft gemaakt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hedy d'Ancona: ''Zij moest eerst' één van de beste dingen die Wibo van de Linde heeft gemaakt'

De deze week overleden journalist en programmamaker Wibo van de Linde was vooral in de jaren 70 en 80 bekend als het gezicht van rechts journalistiek Nederland. In NOS Met het Oog op Morgen kijkt oud-minister Hedy d’Acona terug op ‘Zij moest eerst’ (1984), één van de meest spraakmakende documentaires die Van de Linde maakte.

“Ik vond dit één van de beste dingen die Van de Linde ooit heeft geproduceerd.” Van de Linde werkte toen voor Tros Aktua. Zo’n drie miljoen kijkers zagen hoe voormalig hoogleraar Rein van Bemmelen van plan was met zijn echtgenote Lucie uit het leven te stappen om de laatste hulpbehoevende fase over te slaan. In eerste instantie aarzelde Lucie, maar Rein wist haar te overtuigen. Zij moest eerst, dat wel. Toen ze eenmaal was vertrokken, nam Rein de benen om in Oostenrijk met een oude vriendin van Lucie te trouwen. “Ik kan me herinneren dat ik volstrekt verbijsterd was over dat verhaal”, vertelt d'Ancona. "Ik dacht: wat idioot dat zo’n keurige man iets doet. Je verwacht het totaal niet.”

In de documentaire zegt Van de Linde tegen Rein dat hij geen andere keus heeft dan naar de politie te stappen. d'Ancona “Ik heb geen steekproef gedaan onder de rest van de bevolking, maar in mijn kringen was dit echt het gesprek van de dag.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van de Linde begon zijn journalistieke loopbaan in de jaren 60 bij het Amerikaanse persbureau United Press International en als redacteur bij het NTS Journaal, de voorloper van het NOS Journaal. Hij werd daar ook verslaggever en presentator.

Opvallend rechts

In 1969 stapte hij over naar de actualiteitenrubriek AVRO Televizier en later naar de TROS, waar hij hoofd informatieve programma's werd. Daar stond hij aan de basis van het actualiteitenprogramma TROS Aktua en hij presenteerde dat ook lange tijd. Juist zijn rechtse stellingname viel op, in een tijd dat de linkse journalistiek hoogtij vierde.

In 1976 schreef Tros Aktua geschiedenis met de onthulling van het oorlogsverleden van zakenman Pieter Menten, die later ook werd veroordeeld.

In 1984 ging Van de Linde weer terug naar de AVRO, nu als directeur radio en televisie. Vijf jaar later stopte hij in de omroepwereld en was hij onder meer manager van Endemol Duitsland en directeur van de Postcode Loterij. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement van 2014 stond Van de Linde op de lijst voor 50Plus, maar hij werd niet gekozen.

Ster advertentie
Ster advertentie