Binnenland
BNNVARA

Planten kunnen misschien helpen bij winnen van waardevolle metalen

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Planten kunnen misschien helpen bij winnen van waardevolle metalen

Wie één blaadje van brilkruid opeet, legt onherroepelijk het loodje! Brilkruid is namelijk extreem rijk aan het giftige metaal thallium, dat de plant uit de bodem kan opnemen. Wereldwijd zijn er ongeveer 700 planten die heel goed zijn in het opnemen van metalen uit de bodem. Onderzoeker Antony van der Ent denkt dat je die planten dan ook heel goed in zou kunnen zetten bij 'milieuvriendelijke mijnbouw', vertelt hij in Vroege Vogels.

Niet alleen mensen leggen het loodje als ze een hapje brilkruid nemen. Ook insecten overleven het niet. En dat is dan ook precies de reden dat 700 zogeheten 'hyperaccumulator planten' giftige metalen uit de bodem opnemen. Het is een soort insecticide, waar de plant zelf verder geen last van heeft.

Vervuilde grond saneren

Van der Ent ziet twee mogelijke toepassingen van deze planten. "Ten eerste kan je ze inzetten om vervuilde grond te saneren. Op sommige plaatsen is de grond rond bijvoorbeeld kolenmijnen vervuild met thallium. Je zou dan brilkruid kunnen telen en dat vervolgens oogsten en afvoeren als chemisch afval. Dat is heel veel makkelijker dan de hele bodem saneren", aldus Van der Ent.

foto: Rob Buiter

Antony van der Ent

Planten als mijnbouwers

Een tweede optie is om de planten daadwerkelijk in te zetten als 'mijnbouwers'. Van der Ent: "Er zijn bijvoorbeeld planten die heel gericht nikkel uit de bodem opnemen. Nikkel is een erg gewild metaal. In een gemiddelde elektrische auto zit tegenwoordig vijftig kilo nikkel, in de batterij. Je kan dus 'nikkelmijnende planten' telen op gronden waar dit metaal in zit."

"Op dit moment loopt er een veldproef in Griekenland om dat uit te zoeken. Daaruit zou moeten blijken hoe rendabel het is om deze planten te oogsten, te verbranden en vervolgens uit de as het waardevolle metaal te winnen", aldus Van der Ent.

Mijnbouw met behulp van plantjes

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie