Binnenland
BNNVARA

Nieuwe IPCC-voorzitter: 'Niks doen is geen optie'

foto: Henny Radstaakfoto: Henny Radstaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe IPCC-voorzitter: 'Niks doen is geen optie'

In de zomer die verspreid over de wereld een ongekende reeks aan extreme weersituaties kent, begint hij aan zijn nieuwe baan: de Nederlander Bart van den Hurk is benoemd tot co-voorzitter van één van de werkgroepen van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Daarnaast blijft hij wetenschappelijk directeur van kennisinstituut Deltares. Hij vertelt over zijn nieuwe functie in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Bosbranden, overstromingen, enorme hitte: de extremen deze zomer overvielen zelfs de klimaatwetenschappers. Ook Van den Hurk toont zich enorm verrast.

Klimaatbeleid

"Ik heb meteen de neiging om te zeggen: en wat gaan we eraan doen?", zo reageert de kersverse IPCC-man, nu de analyses van het IPCC sneller werkelijkheid zijn geworden dan werd gedacht. "Ik riep zelf als klimaatwetenschapper zo'n twintig jaar geleden al dat het deze kant op zou gaan, maar er komen steeds meer dingen samen." Volgens Bart van den Hurk wordt de hoogste tijd dat er nu beleid wordt gemaakt: "Het klimaat legt ons op wat we wel en wat we niet moeten doen."

Niks doen geen optie

En dat zal volgens hem gepaard gaan met moeilijke keuzes, die politiek en overheid moeten maken. Dat daarbij vanuit de maatschappij ook veel weerstand tegen is, zal Van den Hurk niet ontkennen. "Het wordt een 'bumpy road', ik heb niet de illusie dat alles in pais en vree gaat. Maar we moeten, anders worden we ingehaald door het klimaat." Met de recente overstromingen in Duitsland en Limburg in gedachten: "Het klimaat bepaalt bijvoorbeeld waar wij woningen neerzetten. We moeten tempo maken. Niks doen is geen optie."

Nieuwe IPCC-voorzitter: hoogste tijd voor actie!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie