Binnenland
KRO-NCRV

'Patiënten hebben flashbacks naar de IC'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Patiënten hebben flashbacks naar de IC'

Het aantal coronabesmettingen loopt inmiddels terug, maar dat neemt niet weg dat de druk op de zorg nog altijd ongelofelijk hoog is. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis krijgt dagelijks nieuwe coronapatiënten. Verslaggever Roy Heerkens van Spraakmakers krijgt een uniek kijkje achter de schermen, op de IC, de corona-afdelingen en de afdelingen waar de zorg nu stilligt.

Verslag vanuit het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Video niet beschikbaar

Aflevering 1: Verslaggever Roy Heerkens loopt mee met internist Peter, die al heel wat uur aan het werk is. Er liggen elf coronapatiënten op de IC, van wie er gemiddeld twee niet zullen overleven. "Het moet niet om de dokters gaan, maar ik wil wel graag laten zien wat voor ellende we hier hebben." Daarom wil hij graag de afdeling laten zien.

De IC in Jeroen Bosch Ziekenhuis - deel 1

Aflevering 2: "Zorgpersoneel kan je niet zomaar met duizenden opplussen." We horen hoe huisartsen een bijzondere rol hebben bij het verzorgen van coronapatiënten vanwege een tekort aan bedden in het ziekenhuis en in de verpleeghuizen. Want ook de patiënten die nu in ziekenhuis liggen, kunnen vaak thuis behandeld worden.

Verhalen van Spraakmakers: De IC in het Jeroen Bosch Ziekenhuis - deel 2

Aflevering 3: Het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat ervan uit dat ze nog tot aan de kerst met flinke aantallen coronapatiënten zitten. En dus duurt het nog maanden voordat de reguliere zorg hervat kan worden. Met alle pijnlijke gevolgen van dien. We horen een arts die met een patiënt overlegt, haar operatie is al twee keer uitgesteld.

Verhalen van Spraakmakers: Het Jeroen Bosch Ziekenhuis - deel 3

Aflevering 4: Het aantal besmettingen neemt af en het vaccin tegen corona is veelbelovend. Goed nieuws voor de zorgmedewerkers. Deze tweede golf wordt door hen namelijk als zwaar ervaren en zal ook nog eens langer duren. Het 'mental support team' zorgt ervoor dat ze deze lastige tijd goed doorkomen. "Mensen slapen er niet van en gebruiken veel meer medicijnen dan noodzakelijk."

Verhalen van Spraakmakers: Het Jeroen Bosch Ziekenhuis - deel 4

Aflevering 5: Op de IC-afdeling van het ziekenhuis is het drukker dan ooit. En ook op de corona-verpleegafdeling liggen nog veel patiënten. Ondertussen gaat ook de echt noodzakelijke reguliere zorg zoveel mogelijk door. Daarom zijn extra handen welkom. Onder andere een tropenarts en een barvrouw springen bij.

Verhalen van Spraakmakers: Het Jeroen Bosch Ziekenhuis - deel 5

Aflevering 6: Hoe hard het coronavirus er voor sommigen inhakt, is misschien wel het beste te merken op de revalidatieafdeling. Zeker coronapatiënten die van de IC komen, hebben een flinke klap gehad. Ze moeten fysiek én cognitief weer van alles aanleren. En bijna allemaal hebben ze psychologische hulp nodig.

Verhalen van Spraakmakers: Het Jeroen Bosch Ziekenhuis - deel 6

Aflevering 7: Net als veel coronapatiënten kampt ook het ziekenhuis na de tweede golf met de naweeën. De wachtlijsten voor de reguliere zorg zijn enorm gegroeid. En het personeel is mentaal en fysiek uitgeput. Het ziekenhuis heeft heel 2021 nodig om daarvan te herstellen.

Verhalen van Spraakmakers: Het Jeroen Bosch Ziekenhuis - deel 7

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie