Binnenland
KRO-NCRV

Deze twee Deense mannen stelen Facebook-identiteiten en verdienen er geld mee

foto: Wendy van der Waal/Pointerfoto: Wendy van der Waal/Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze twee Deense mannen stelen Facebook-identiteiten en verdienen er geld mee

Deze week werd bekend dat het aantal meldingen van identiteitsfraude in 2018 is verdubbeld ten opzichte van 2016. Vandaag komt het datajournalistiek programma Pointer van KRO-NCRV met een onthulling: van meer dan honderd personen in 14 landen werd de identiteit gestolen en misbruikt.

Wies van der Heyden is één van de datajournalisten die dat aan het licht heeft gebracht. Pointer ontdekte dat twee Denen, Anton Amand Christensen en Christoffer Ravsnborg, de identiteit hebben gestolen van Facebook accounts van meer dan 100 mensen, waaronder Nederlanders.

Het gaat dan om neppe getuigenissen die zogenaamd door echte mensen worden geplaatst. "Die gebruiken ze om advertenties op hun site over bijvoorbeeld gokken of bitcoins omhoog te krijgen", zegt Van der Heyden in Spraakmakers.

Het onderzoek op Pointer.nl

'Het is fout'

Na onderzoek bleek dat de twee Denen in De Filipijnen een bedrijf hebben opgericht met tientallen werknemers die het als baan hebben om op deze manier identiteiten te misbruiken om geld te verdienen.

De datajournalisten van Pointer hebben de Denen gebeld voor een verklaring. Een van de mannen zegt dat ze met een tool namen en foto’s van Facebook haalden. Op de vraag van datajournalist Peter Keizer of hij dat niet als identiteitsfraude zien antwoordt de man: "ja, het is fout, zeker."

Straf

In Nederland zouden de Denen een straf kunnen krijgen van 83.000 euro en een celstraf van vijf jaar. Maar omdat het bedrijf in de Filipijnen is gevestigd is het nog niet duidelijk welke straf ze gaan krijgen. De Deense slachtoffers hebben aangifte gedaan.

Ook hebben de daders aan Pointer verteld de comments met identificerende persoonsgegevens te gaan verwijderen en geen gebruik meer te maken van identiteitsfraude."Maar dat is nog maar de vraag, we houden het in de gaten", zegt Van der Heyden.

Pointer onderzocht hoe Deense online-ondernemers nationaliteiten stalen

Klik hier om stap voor stap te zien hoe Pointer de mannen op het spoor kwamen.

Ster advertentie
Ster advertentie