Binnenland
AVROTROS

'Het paspoort checken van sekswerkers moet de norm worden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het paspoort checken van sekswerkers moet de norm worden'

Wie betaalde seks wil hebben, moet voorkomen dat hij of zij te maken heeft met iemand die minderjarig is. En dus zou aan de sekswerker kunnen worden gevraagd om haar of zijn identiteitsbewijs. Dat willen de meeste Nederlanders, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel. Gaat dat werken? Shamir Ceuleers van het CKM geeft tekst en uitleg bij Blok&Toine.

1. Wat valt er onder de definitie ‘sekswerker’?

De definitie sekswerkers is dat het een meerderjarig persoon is, die het vrijwillig doet, legt Ceuleers uit. "Minderjarige sekswerkers bestaan niet, wij noemen dat minderjarige slachtoffers van mensenhandel."

2. Hoe groot is dat probleem?

"Het gaat om 1300 minderjarige slachtoffers per jaar. Kinderen dus. Daarmee is het grootste en meest onzichtbare groep van slachtoffers van mensenhandel in Nederland."

3. Hoe wordt nu gecontroleerd of iemand die seksuele handelingen verricht daadwerkelijk meerderjarig is?

"Het probleem is dat de klanten hun verantwoordelijkheid niet nemen, stelt Ceuleers. "Dat moeten ze wel doen. Klanten moeten het identiteitsbewijs vragen en controleren of diegene niet minderjarig is."

4. Moet dit de norm worden?

Dat denk ik wel, legt Ceuleers uit. "Uit de peiling blijkt dat 90 procent vindt dat klant dit altijd moet vragen. 94 procent van de ondervraagden is van mening dat de klant zou moeten weglopen wanneer het niet gebeurt. Op die manier kunnen we het probleem van deze 1300 slachtoffers aanpakken."

5. Moet het paspoort van de sekswerker gecheckt worden, voordat er seks is?

Zeker, aldus Ceuleers. "De klant is de zuurstof in dit businessmodel, op het moment dat de klant wegloopt is er geen vraag meer. Wanneer er geen vraag meer is, zal het aanbod afnemen.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie