Binnenland

Honderdduizenden Amerikanen zonder stroom, maar orkaan Michael zwakt af

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderdduizenden Amerikanen zonder stroom, maar orkaan Michael zwakt af

De zuidelijke staten Florida en Georgia zijn getroffen door de zwaarste orkaan in tientallen jaren. Bijna een half miljoen huishoudens zitten door orkaan Michael zonder stroom, melden Amerikaanse media.

Zeker een persoon kwam om het leven. De man overleed nadat hij werd geraakt door een omgevallen boom. Windsnelheden oplopend tot 250 kilometer per uur lieten een spoor van vernieling achter.

Desondanks is de orkaan inmiddels afgezwakt tot categorie een, met windsnelheden tot zo'n 130 kilometer per uur. Michael trekt nu noordwaarts over Georgia, richting South Carolina.

'Overal stukken huis'

De ravage is in Florida het grootst. Door overstromingen kwamen sommige wijken volledig onder water te staan. De wind vernielde woningen en ontwortelde bomen. "Overal liggen stukken huis", zegt Patricia Mulligan in het zwaar getroffen kustplaatsje Mexico Beach tegen The New York Times.

Haar dochter Tessa Talarico maakte een video van de schade en plaatste het filmpje op Twitter:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Transformatorkasten en elektriciteitskabels begaven het massaal, waardoor in Florida zo'n 388.000 huishoudens geen elektriciteit meer hebben. In de buurtstaten Georgia en Alabama zitten nog eens ruim 100.000 huishoudens zonder stroom.

Ruim 375.000 mensen waren door de overheid opgeroepen om te evacueren. Het is nog onduidelijk hoeveel inwoners dat is gelukt. Duizenden hebben onderdak gezocht in schuilkelders.

Toen Michael gisteravond het vasteland bereikte, was het een orkaan van categorie vier. Dat is de op een na zwaarste categorie. Qua luchtdruk waren er slechts twee orkanen ooit sterker die het vasteland bereikten: Camille in 1969 en een storm zonder naam in 1935.

Ster advertentie
Ster advertentie