Binnenland
AVROTROS

Waarom Rob de Wijk NIET naar oorlogsfilms en -documentaires kijkt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Rob de Wijk NIET naar oorlogsfilms en -documentaires kijkt

"Oorlog moet voor mij iets abstracts zijn, denk ik", zegt Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden in MISCHA!. Oorlogsfilms en -documentaires zijn daarom niet aan hem besteed. "Niet omdat ik het niet ethisch vind, ik houd er alleen absoluut niet van."

#230 - Rob de Wijk - MISCHA!

Hoewel De Wijk in zijn leven met oorlog geconfronteerd is, en naar eigen zeggen bij de "zeer kleine minderheid hoort die dat van dichtbij heeft meegemaakt" gaat de tv bij hem niet aan voor een film over de oorlog. De Wijk noemt het "vaak valse romantiek". "En de oorlog moet een ver-van-mijn-bedshow blijven om neutraal te kunnen duiden."

Hevige reacties op sociale media

De Wijk is naast hoogleraar ook historicus en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Bovendien maakt hij de succesvolle podcast 'Boekestijn en De Wijk', voor de nieuwszender BNR. In de dagelijkse reeks gaat hij met historicus en oud-politicus Arend-Jan Boekestijn op zoek naar de nieuwe wereldorde.

De Wijk wil in de podcast een neutrale duider van de oorlog zijn. "Dat is één van de verklaringen waarom er zo hevig wordt gereageerd op mij op sociale media. Je moet kiezen, je moet stelling nemen. Ik hoop dat Oekraïne wint, en liever vandaag dan morgen, maar ja, dat is geen duiding. Je moet proberen je emoties in belangrijke mate aan de kant te zetten om dat wel te kunnen."

#230 - Rob de Wijk - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie