Binnenland
KRO-NCRV

Feminist Mona Eltahawy zegt gesprek in De Balie af: 'Ze heeft de feiten niet op een rijtje'

foto: MIT MEDIA LABfoto: MIT MEDIA LAB
  1. Nieuwschevron right
  2. Feminist Mona Eltahawy zegt gesprek in De Balie af: 'Ze heeft de feiten niet op een rijtje'

Mona Eltahawy is gisteren niet in het vliegtuig gestapt. De Egyptische feministe zou morgen met publicist Hasna el Maroudi in debatcentrum De Balie in gesprek gaan, maar koos ervoor het af te zeggen wegens een omstreden debat dat twee jaar geleden in het Amsterdamse debatcentrum werd gehouden.

Tijdens dat debat in 2017 werd gesproken over het terugbrengen van het aantal moslims in Nederland door middel van deportatie. Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland, vindt dat Eltahawy niet goed geïnformeerd is.

Zo zou Eltahawy gedacht hebben dat het een bijeenkomst betrof van een extreemrechtse Nederlandse politieke partij, terwijl dat niet het geval was. "Die bijeenkomst was niet door De Balie georganiseerd, maar in De Balie", zegt Wijndelts in Het Mediaforum van Spraakmakers. "Dat is gewoon een zaaltje huren. Dat is al een nuance die je mist in de discussie erover."

Hasna el Maroudi over Mona Eltahawy

Wijndelts: "Yoeri Albrecht, de directeur van de Balie, is daar bezig een ontzettend goed debat-instituut neer te zetten met meningen uit allerlei hoeken." Ook zou Albrecht volgens Wijndelts na het debat in 2017 onmiddellijk afstand hebben genomen van de uitingen die er gedaan werden, en heeft Eltahawy de feiten niet helemaal op een rijtje.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hasna el Maroudi kijkt er anders tegenaan. "Hij neemt nu pas, twee jaar later, afstand. Daarom wordt er al langer, in mijn professionele kringen, gesproken over De Balie en wat daar nu mee moet", zegt ze. El Maroudi begrijpt dat je als debatcentrum geen invloed kan hebben op wat er precies gezegd wordt, maar de publicist vindt het problematisch dat De Balie direct na het debat beroep deed op vrijheid van meningsuiting in plaats van duidelijk afstand te nemen van de uitspraken die werden gedaan.

Destijds zei Yoeri Albrecht, na veel kritiek op het debat, dat hij de uitspraak over het deporteren van moslims "niet zo'n heftige opmerking" vond. Hij voegde wel toe dat Nederlandse staatsburgers niet uitgezet moeten kunnen worden: "Geen christenen, geen boeddhisten en dus ook geen moslims."

Het Mediaforum met Wouter de Winther en Ward Wijndelts

Ster advertentie
Ster advertentie