Binnenland

Waarom gebruikt niemand de deelauto? 'Je eigen auto is toch het gemakkelijkste'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom gebruikt niemand de deelauto? 'Je eigen auto is toch het gemakkelijkste'

Deelauto’s werden gezien als het milieubewuste vervoersmiddel van de toekomst. Ze zijn kleiner, zuiniger en vaker elektrisch dan een gemiddelde auto. Maar ze blijken een fiasco. Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee ziet dat mensen om emotionele redenen moeilijk afstand doen van hun eigen auto. Hij vertelt erover in Blok&Toine.

"De auto is voor veel mensen een stukje emotie. Of soms ook status. Met je eigen auto laat je zien wat voor iemand je bent. En dat deel mis je natuurlijk bij een deelauto", zegt hij. "Bijna iedereen weet nog wat je eerste auto was. Bij een eerste fiets is dat toch anders."

Een op vijf ritten met deelauto

Bijna een miljoen mensen hebben zich ooit ingeschreven bij een deelautodienst. Maar uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid blijkt dat 80 procent vervolgens nooit zo’n deelauto gebruikt.

Ook de expert aan de TU Delft stelt dat de hooggespannen verwachtingen die veel mensen hadden van deelauto’s niet zijn uitgekomen. "Slechts een op de vijfduizend autoritten is een rit met een deelauto." Niet alleen de emotionele band met hun bolide verklaart dit. Ook de prijs en beperkte beschikbaarheid van deelauto's zijn hierin belangrijke factoren, volgens Van Wee.

Eigen auto makkelijker

Van Wee ziet een toekomst voor deelauto’s, mits de beschikbaarheid wordt verbeterd voor de consument. "Je eigen auto is toch het gemakkelijkste. Hij staat voor de deur. Hij staat altijd voor je klaar, je kan hem meteen pakken als je hem nodig hebt. Je hebt geen gedoe met eerst kijken of er ergens eentje staat en waar die dan staat."

Gemeentes kunnen volgens de hoogleraar in de behoefte voorzien door voldoende parkeerplekken voor deelauto's beschikbaar te stellen.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie