Binnenland
AVROTROS

Raoul Boucke van D66: 'Er zijn te weinig Surinamers in Tweede Kamer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Raoul Boucke van D66: 'Er zijn te weinig Surinamers in Tweede Kamer'

"Ik vind dat er te weinig mensen van Surinaamse komaf in de Tweede Kamer zitten", zegt de nummer 10 op de kandidatenlijst van D66: Raoul Boucke (45) in Blok&Toine. In aanloop naar de verkiezingen komen in Blok&Toine partijleden aan het woord die wat verderop de kieslijst staan, en daarom nog niet bekend zijn bij het brede publiek.

Mocht Boucke na de verkiezingen een zetel krijgen dan zou hij mogelijk het enige Surinaamse kamerlid zijn. Dat is misschien wel eervol, maar ook tragisch, zo zegt hij: "Als je kijkt naar de geschiedenis, de banden tussen Nederland en Suriname, het aantal Surinamers in Nederland, dan is het heel belangrijk dat Surinamers zich ook in de Tweede Kamer vertegenwoordigd voelen."

Diversiteit

Boucke kwam als 17-jarige jongen vanuit Suriname naar Nederland om technische scheikunde te studeren aan de TUDelft. In Suriname woedde er een economische crisis en zijn ouders hadden hoge verwachtingen dat hij het hier in Nederland zou maken.

Hoewel hij zich in de Kamer vooral wil inzetten voor een groener Nederland en een groenere wereld hoopt hij met zijn Surinaamse komaf ook een verschil te maken in de diversiteitsdiscussie. "Ik weet uit ervaring dat het niet voldoende is om alleen een opleiding te hebben. Dat je een netwerk moet hebben. Dat er rolmodellen en boegbeelden moeten zijn. Als ik daaraan kan bijdragen zou ik dat heel mooi vinden."

Europees parlement

Boucke maakte in 2019 kans kans om in het Europees parlement te komen. Op het nippertje lukte dat niet toen D66 van 4 naar 2 zetels ging. Toch ziet hij zijn gooi naar een tweede kamerzetel niet als een zwak alternatief. "Mijn ervaring is dat beleid in Europa gemaakt wordt door de koplopers. Dat is ook Nederland. We moeten niet wachten op Bulgarije of Roemenië, wij moeten verschil maken."

Als het aan Boucke ligt gaan de emissies komende vier jaar omlaag en komen er meer groene banen. Dan is hij tevreden, vertelt hij. En als het aan hem ligt zal Sigrid Kaag ook de eerste vrouwelijke premier worden. "Nederland is toe aan nieuw leiderschap, een nieuwe premier. Het zou mooi zijn als wij die mogen leveren."

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie