Binnenland
EO

Burgemeester Wienen waarschuwt: ‘gedoe en onduidelijkheid’ dreigt rond handhaving coronapas

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Wienen waarschuwt: ‘gedoe en onduidelijkheid’ dreigt rond handhaving coronapas

Gemeenten moeten optreden tegen horecazaken die weigeren te controleren op de coronapas, dat vindt de Haarlemse burgemeester Jos Wienen. In Dit is de Dag uitte hij zijn onbegrip over zijn collega-burgemeester Femke Halsema, die aankondigde dat de gemeente Amsterdam niet actief gaat handhaven op de coronapas.

Wienen vindt het wat snel van de Amsterdamse burgemeester om dit besluit nu al te nemen. Hij benadrukt dat het de nationale overheid is die de coronamaatregelen bepaalt en dat het aan de lokale overheden is om daar "praktisch en goed mee om te gaan".

Hoe streng gaan gemeenten handhaven op de coronapas?

Vanaf 25 september zullen horecaondernemers hun gasten moeten controleren op een geldige coronapas. Het is aan de gemeente om de naleving hiervan te controleren en te handhaven. Dit roept de vraag op: hoe streng moeten gemeenten hun horecaondernemers gaan controleren?

Handhaving door gemeenten

Voor Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, is dat antwoord simpel: gemeenten moeten niet handhaven, enkel op excessen. Hij diende daarom donderdag een motie in bij de raadsvergadering waarin hij ervoor pleit om niet actief te handhaven op de controle van de coronapas.

De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, heeft zich aangesloten bij dit standpunt en volgt daarmee het besluit van burgemeester Halsema. Cafés en kroegen in Den Haag hoeven volgens De Mos dus niet te rekenen op een boete. Enkel bij excessen zullen de handhavers optreden.

De Haarlemse burgemeester Wienen stelt dat dit soort verschillende keuzes door lokale overheden zullen leiden tot "gedoe en onduidelijkheid voor burgers". Volgens hem is de burger er dan ook niet bij gebaat dat gemeentes zich niet houden aan het opgelegde beleid van de overheid.

‘Horeca de klos’

Volgens fractievoorzitter De Mos zijn er verschillende bezwaren tegen het controleren van horecaondernemers door de gemeente. Niet alleen is de capaciteit van het aantal handhavers in de Haagse gemeente te beperkt, maar ook de financiële en personele krapte bij de horeca ziet hij als een grote belemmering. Restaurants en cafés zijn volgens De Mos "keer op keer de klos" en dat moet een keer stoppen.

"Ik vind dat we de horeca moeten helpen en dat doe je niet met zo’n coronapas", aldus De Mos. Daarbij noemt hij de invoering van de coronapas "een wijze van indirecte dwang tot vaccineren", waar hij het mee oneens is.

Naast het niet actief handhaven op de controle van de coronapas ziet De Mos ook graag dat horeca langer openblijft en dat de sluitingstijd verder opgeschoven wordt om daarmee ook de geloofwaardigheid van de coronapas te waarborgen: "Het is gek dat je die om half 12 prima vindt en om half 1 niet meer."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie