Binnenland
NOSNTR

Kabinet wil meer vrijheid bieden met 'coronapaspoort'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet wil meer vrijheid bieden met 'coronapaspoort'

Het kabinet werkt aan een bewijs van niet-besmettelijkheid voor mensen die zijn gevaccineerd, zich hebben laten testen of onlangs corona hebben gehad en daardoor immuun zijn. Zo'n coronapaspoort biedt die mensen meer vrijheden: met zo'n bewijs in de hand kunnen ze bijvoorbeeld naar een concert, festival of de bioscoop.

"Wat ik er mooi aan vind, is dat het niet direct om vaccinatiebewijs dan wel testbewijs gaat. Dat je moet aantonen dat je niet besmettelijk bent, dat zou met beide bewijzen kunnen. Wat mij betreft is het een mooie optie om de samenleving te openen. Je houdt hiermee niemand buiten, je creërt alleen maar mogelijkheden", zegt Martine de Vries, medisch-ethicus van Het Leids Universitair Medisch Centrum, in Nieuws en Co.

Technisch mogelijk maken

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het kabinet bezig is met het "technisch mogelijk maken", maar dat er nog wel wat vragen zijn. Onder meer moet worden vastgesteld of gevaccineerden een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus.

"En wat we niet willen, is een vaccinatieplicht, ook niet indirect", benadrukt de minister. "Mensen moeten zich niet gedwongen voelen om zich te laten inenten."

Er is al een app die een code kan maken op je telefoon van een testbewijs, zegt De Jonge. "We kunnen die app zo aanpassen dat die eenzelfde code maakt van een vaccinatiebewijs." Zaak is daarbij wel, vindt de minister, dat degene aan de deur niet moet kunnen zien of iemand getest dan wel gevaccineerd is.

Voor de zomer mogelijk

De Jonge verwacht dat het bewijs van niet-besmettelijkheid voor de zomer technisch mogelijk is. Maar of het dan wordt ingevoerd is dus nog de vraag. De minister denkt ook dat het bewijs tegen die tijd kan worden gebruikt voor reizen naar het buitenland.

De afgelopen dagen werd in Den Haag meer gesproken over dit plan, vooral door D66-lijsttrekker Kaag. Dat leidde tot wrevel bij de andere regeringspartijen CDA en VVD, die vinden dat D66 met de eer probeert te strijken terwijl dit idee al werd uitgewerkt in het kabinet.

"Ik ga geen campagnes becommentariëren", zegt CDA-minister De Jonge daarover. "Maar je moet niet doen voorkomen dat dit ons morgen kan helpen."

Vaccinatiepaspoort

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie