Binnenland
NOS

Komt er een coronapaspoort vanuit de EU?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt er een coronapaspoort vanuit de EU?

De EU-leiders praten vanavond in een extra top over de wenselijkheid van een coronapaspoort. De zuidelijke landen zijn voor, want die kunnen niet wachten op de terugkeer van de toeristen. Maar bij andere landen zijn er nog vraagtekens, want hoe lang gaat het duren tot iedereen gevaccineerd is en hoe ga je het dan vervolgens regelen?

Volgens hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond is het in de eerste plaats nog maar de vraag of je gegarandeerd niet meer besmettelijk bent na de vaccinatie. "Dat is de grote vraag. Er is nu nog veel te weinig over bekend. In Israël zeggen ze nu bijvoorbeeld dat er mensen zijn die gevaccineerd zijn en antilichamen hebben opgebouwd niet meer besmettelijk zijn. Dat is echter nog te vroeg om te zeggen", legt van Egmond uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Het zou dus zomaar kunnen dat je alsnog besmettelijk bent, dat komt volgens van Egmond vooral doordat er alleen in het bloed op antilichamen wordt gecheckt. Je kan dus wel resistent zijn voor het virus, dus geen klachten ontwikkelen of ziek worden, maar wel besmettelijk zijn. "Het is namelijk maar de vraag hoe het zit met het slijm en dat soort zaken. Het is wel aannemelijk dat de besmettelijkheid iets afneemt. En dat daardoor de overdracht van mens tot mens iets langzamer zal gaan. Maar we weten niet zeker of mensen die gevaccineerd zijn ook helemaal niet besmettelijk zijn."

Coronapaspoort komt nog te vroeg

Van Egmond denkt daarom dat het juist contraproductief is om nu een dergelijk coronapaspoort in te voeren. Mensen zouden er namelijk vanuit kunnen gaan dat zij niet meer besmettelijk zijn, terwijl het tegendeel dus nog bewezen kan worden. "Totdat we zeker weten dat mensen echt niet besmettelijk zijn, lijkt het me daarom niet verstandig om nu een coronapaspoort in te voeren."

Een factor die meespeelt zijn ook de vele coronavarianten die er nu zijn. Verder onderzoek is nog nodig om zeker te weten dat de vaccins ook op álle coronasoorten werken. "We weten bijvoorbeeld ook nog niet hoe lang zo'n vaccin dan precies werkt, dat bemoeilijkt ook de geldigheid van zo'n paspoort. Dus ik denk daarom dat het gewoon nog te vroeg is om na te gaan denken over reizen en een coronapaspoort", gaat Van Egmond verder.

RJN Coronapaspoort

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie