Buitenland

Zonder Franse coronapas geen toegang tot horeca

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonder Franse coronapas geen toegang tot horeca

In Frankrijk kan iedereen vanaf vandaag alleen nog horeca en sommige winkelcentra bezoeken met een zogeheten coronapas. Om de pas te krijgen, moet je bewijzen dat je gevaccineerd bent, recent bent hersteld van het virus of een een negatieve coronatest laten zien. Ook geldt er een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers. In het NOS Radio 1 Journaal zet Frankrijk-correspondent Frank Renout alle nieuwe coronaregels op een rij.

De omstreden 'coronapasplicht' en vaccinatieverplichting zijn een uitbreiding van de coronamaatregelen die al van kracht waren. Voor een bezoek aan grote evenementen of de bioscoop was de pas al verplicht.

Protest

Tegen het vaccinatiebeleid van president Macron is de afgelopen weken herhaaldelijk gedemonstreerd. Afgelopen zaterdag liepen er volgens de regering in totaal 237.000 mensen mee in de protesten.

Vaak werd het woord 'vrijheid' gescandeerd. Op spandoeken werd Macron getypeerd als 'dictator' of 'tiran'. Tegenstanders vinden dat de regels veel te ver gaan.

Noodzakelijk

De Constitutionele Raad gaf vorige week groen licht voor de maatregelen. Volgens de raad gaat het om een noodzakelijke afweging tussen de volksgezondheid en de grondrechten. De wet gaat dus niet in tegen de Franse grondwet omdat de wet als doel heeft om de gezondheid van de bevolking te beschermen.

Wel heeft de raad een streep gezet door de mogelijkheid om zorgpersoneel dat een prik weigert te kunnen ontslaan. Ook de verplichte tiendaagse quarantaine na een coronabesmetting gaat volgens de raad ook te ver.

Nieuwe coronawet in Frankrijk gaat vandaag in

Ster advertentie
Ster advertentie