Binnenland
NOS

Hoogleraar Andreas Kinneging neemt het op voor Soumaya Sahla, die geroyeerd werd als VVD-lid

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar Andreas Kinneging neemt het op voor Soumaya Sahla, die geroyeerd werd als VVD-lid

De VVD heeft het partijlidmaatschap van ex-lid van de Hofstadgroep Soumaya Sahla gisteren per direct opgezegd. Aanleiding: een artikel van HP/De Tijd waarin staat dat Sahla, die tegenwoordig als deradicaliseringsexpert werkt, de hoogbejaarde en zieke oud-VVD-leider Frits Bolkestein geld zou hebben ontfutseld.

Hoogleraar Andreas Kinneging neemt het op voor Soumaya Sahla, die werd geroyeerd als VVD-lid

"Ik weet als geen ander hoe Frits Bolkestein eraan toe was en hoe de verhouding was tussen die twee", zegt hoogleraar Andreas Kinneging, de promotor van Sahla, in NOS Met het Oog op Morgen. "Bolkestein is in 2018 bij mij gekomen met de vraag of ik promotor wilde zijn van Soumaya. Ik heb toen gevraagd of ik haar scriptie mocht lezen, dat heb ik gedaan en toen heb ik toegezegd."

Bolkestein

Bolkestein was toentertijd nog bij zijn volle verstand, zegt Kinneging. "Hij was nog steeds bijzonder scherp, zoals hij altijd al is geweest. Ik ken die man al 40 jaar. Ik heb geen enkel teken van achteruitgang gezien. Ik heb regelmatig contact met hem gehad in de jaren 2019, 2020, 2021. Ik heb wel gezien dat hij ouder werd, maar eigenlijk niet dat hij minder scherp werd."

"In 2021 heeft Bolkestein nog op mijn instigatie een seminar gegeven voor mijn gevorderde studenten en promovendi over 'Aristoteles' Politica'. Dat is een vrij ingewikkeld boek, en dat kun je echt niet doen als je aan het dementeren bent."

Artikel

Er is ook gevraagd naar de reactie van de schrijver van het artikel, Ton F. van Dijk. Hij zegt het volgende: "Ik heb binnen mijn mogelijkheden de onderliggende feiten gecontroleerd en ben tot de conclusie gekomen dat de familie vanuit hun perspectief in alle redelijkheid tot dit standpunt is gekomen. Zij kunnen vinden dat een vrouw die met deze afspraak akkoord is gegaan, daarvan profiteert. En vervolgens heb ik wederhoor gepleegd en ook de bevestiging van Kinneging in het artikel opgenomen."

Volgens Kinneging maakt Van Dijk zich schuldig aan riooljournalistiek met het artikel. "Hij heeft mij, die toch eigenlijk de kroongetuige is, gebeld nadat zijn artikel al helemaal klaar was. Ik heb hem toen precies verteld hoe het zit en hem gezegd: je kunt dit stuk eigenlijk niet publiceren. Dat heeft hij toch gedaan." In het artikel staat een reactie van Kinneging verwerkt. "Maar alles wat ik tegen hem heb gezegd, staat er niet in. De feiten over de geestelijke toestand van Frits Bolkestein staan er niet in."

Kwetsbaar en ziek

Volgens de familie van Bolkestein was hij ziek en kwetsbaar en zou Sahla daar misbruik van hebben gemaakt. Volstrekt onjuist, zegt Kinneging. "Wat betekent nu 'ziek en kwetsbaar'? Dat betekent toch in ieder geval dat hij zichzelf niet meer was, en dat is beslist niet het geval", zegt hij. "Het is een gotspe, een kwalijke onwaarheid. Ik heb er toch echt bovenop gezeten."

"Bolkestein was volledig compos mentis, en wat iemand die compos mentis is met zijn eigen geld doet, gaat alleen die persoon aan. Niet u, niet ik, en zeker niet meneer Van Dijk of meneer Martijn Bolkestein."

Kritiek

Kinneging heeft veel kritiek op Ton F. van Dijk en de VVD. "Je kunt natuurlijk die journalist heel veel verwijten. Meneer van Dijk heeft het principe van hoor en wederhoor niet goed toegepast. Ik denk dat daar toch wel kritiek op moet worden geuit. Hetzelfde geldt voor de VVD. De VVD heeft bijvoorbeeld mij helemaal niet gebeld. De VVD heeft eigenlijk alleen geluisterd naar meneer Martijn Bolkestein," zegt Kinneging. "Het principe van hoor en wederhoor is niet toegepast. Er is gewoon rücksichtslos radicaal een vooraanstaand lid geroyeerd. Dat maakt op mij een heel slechte indruk, en dan gaat het om mensen die straks misschien weer deel uitmaken van het kabinet en het land moeten besturen."

Ton F. van Dijk weerlegt de kritiek dat er geen wederhoor is gepleegd. Zoals ook te lezen is in een uitgebreid artikel van zijn hand in HP/De Tijd. Volgens Van Dijk wordt daarin juist het verhaal bevestigd door hoogleraar Andreas Kinneging. Van Dijk tekende uit zijn mond op dat 'het volkomen duidelijk was dat Bolkestein haar betaalde en dat hij dat uit vrije wil deed omdat hij haar wilde steunen. En er was met de verstandelijke capaciteiten van Frits Bolkestein, zeker in de periode 2018 en 2021, helemaal niets aan de hand.'

Reactie

Bij Kinneging is niet bekend hoe Frits Bolkestein er nu zelf tegenaan kijkt. "Nu is hij wel oud, ziek en kwetsbaar. Anders hadden mensen hem gewoon gebeld en gevraagd: hoe zit dat?"

OOG Soumaya Sahla

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie