Binnenland
MAX

Hoe onzichtbare daklozen tóch in kaart worden gebracht

foto: Kansfonds
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe onzichtbare daklozen tóch in kaart worden gebracht

Hoeveel dakloze mensen zijn er in Nederland? We weten inmiddels wel dat er veel verborgen dakloosheid is. Het stereotype beeld van een zwerver met een biertje onder de brug klopt allang niet meer. Zo is er nauwelijks zicht op dakloze kinderen, vrouwen en arbeidsmigranten. Het Kansfonds en de Hogeschool Utrecht doen daarom in april voor de tweede keer een telling op een nieuwe manier, zegt Willem van Sermondt in Villa VdB.

ETHOS-telling

Bij de zogenoemde ETHOS-telling wordt een andere definitie van dakloosheid gebruikt, zegt de programmaleider bij het Kansfonds. "Naast mensen die op straat verblijven of in de noodopvang worden ook mensen die bij vrienden op de bank slapen meegeteld. Of mensen die tijdelijk op een vakantiepark of in hun auto wonen. Dat soort mensen zie je niet in de geijkte cijfers terug."

Boswachters tot havenmeesters

Bij de telling wordt gebruik gemaakt van tientallen organisaties die mogelijk dakloze mensen in beeld hebben. Van boswachters tot havenmeesters tot maatschappelijk werk tot Voedselbanken. Op 9 en 11 april zullen al die organisaties met speciale vragenlijsten vastleggen wie er dakloos is in hun werkgebied.

'11 maanden van bank naar bank gegaan'

Ashley Knipping bereidt op dit moment de telling voor in de regio Gelderland Zuid. Zelf is ze ook dakloos geweest. "Toen ik 18 werd stopte de Jeugdzorg voor mij. Als je meerderjarig bent moet je vertrekken uit de instelling. Ik ben zo iemand die niet in de cijfers voorkomt. Want ik ben 11 maanden van bank naar bank gegaan. Ik heb mijn hele netwerk uitgeleefd."

Nu legt ze contact met alle organisaties die straks moeten gaan meetellen. Zij vindt het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen in beeld komen. "Als je niet weet hoe groot een probleem is, kan je het ook niet aanpakken."

'Wie zijn die mensen?'

Het gaat niet alleen om aantallen, vult Willem van Sermondt aan. "Wie zijn die mensen? Uit de eerste telling kwam een hoog aantal jongeren en kinderen naar voren. Als je beleid gaat maken of als je aan preventie wil doen, zal je moeten weten waar en op wie je dat moet richten."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie