Binnenland
NTRPowNed

Jordi (23) moet bankhoppen om een dak boven zijn hoofd te hebben

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jordi (23) moet bankhoppen om een dak boven zijn hoofd te hebben

Daklozenopvanglocaties zien een toename van het aantal bankhoppers in Nederland. Bankhoppers zijn thuislozen die hun netwerk uitputten om niet op straat te belanden. Ze logeren overal en nergens en hoppen zo letterlijk van bank naar bank. Ook de 23-jarige Jordi is bankhopper. In 5 Dagen vertelt hij zijn verhaal: "Ik had nooit gedacht dat het zo ver zou komen." Voorheen woonde Jordi op het vakantiepark waar hij werkzaam was. "Maar doordat ik daar stopte ben ik ook van het park af gezet. En toen is het zwerven begonnen."

5 Dagen...

Van bank naar bank

Samen met zijn vriendin is hij heel Nederland doorgereisd op zoek naar onderdak. "Rotterdam, Maastricht, Assen, Leeuwarden, ga zo maar door." Hij verbleef in de nachtopvang, maar ook bij vrienden, kennissen, en vreemden. "We gingen van bank naar bank, van hot naar her. Dan weer bij een vriendin, dan bij een vriend, dan op straat. Dan kwam er weer iemand die ons wilde helpen, waar we een nachtje konden verblijven. Maar na dat nachtje moet je er weer uit", zegt Jordi. "Je komt toch in iemands privacy."

Toename in bankhoppers

Er zijn steeds meer bankhoppers zoals Jordi in Nederland. Door het woningtekort kunnen ze nergens terecht. "Je ziet het met name onder jongeren toenemen", zegt Jasmijn Wieringa, directeur van opvang organisatie Wender in Leeuwarden. "En we weten dat 50% van die bankhoppers uiteindelijk ook dakloos raakt."

Uitgeput

"Het is heel moeilijk", zegt Jordi. "De mensen die je op straat ziet kunnen allemaal weer naar huis. Die gaan dan lekker op de bank liggen, televisie kijken, hebben een warm bordje eten. En dat heb je niet als bankhopper. Je hebt nooit zekerheid dat je onder een dak slaapt", vertelt Jordi. "Het is om uitgeput van te worden. Ik ben heel erg moe. Écht heel erg moe."

Fundering

Voor Jordi miste een goede fundering. "Als ik een juiste fundering had gehad om op te bouwen had ik dit niet hoeven meemaken. Maar heel veel mensen die dit meemaken hebben een foute fundering. Als je fundering van kinds af aan niet goed is kun je wel een huis gaan bouwen, maar dat huis zal altijd wegzakken. Dat is mij ook overkomen. Ik heb geleerd dat het leven niet bestaat uit rozengeur en maneschijn."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie