Binnenland
NOS

LHB-jongeren vaker ongelukkig dan heterojongeren

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. LHB-jongeren vaker ongelukkig dan heterojongeren

Lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren tussen de 11 en 16 jaar ervaren in hun leven meer welzijns- en leefstijlproblemen dan hun heteroseksuele leeftijdgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar verschillen tussen jongeren met verschillende seksuele oriëntaties.

Lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren voelen zich vaker ongelukkig

“We zagen toch op veel vlakken verschillen tussen LHB-jongeren en hun hetero leeftijdsgenoten”, vertelt onderzoeker van het SCP Willem Huijink in het NOS Radio 1 Journaal. Het onderzoek is gepubliceerd op Paarse Vrijdag. Dat is een jaarlijkse actiedag waarop scholieren en studenten hun solidariteit met LHBTI'ers kunnen tonen. Dat doen ze dan door paarse kleding te dragen.

Problemen

Lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren zijn vaker ongelukkig en hebben vaker psychische problemen. “Het cijfer wat zij aan hun leven geven, is vaker lager dan dat van hetero scholieren.” Verder vinden LHB-jongeren dat de kwaliteit van hun sociale relaties vaak slechter is en ervaren ze ook regelmatig negatieve ervaringen op school.

Steun

Hoe komt het toch? Volgens Huijink komt dat deels door de steun van thuis. Die is aanzienlijk lager dan dat van andere leeftijdsgenoten. “Ze hebben het idee dat ze thuis minder over hun problemen kunnen praten, ervaren de band met hun ouders als minder goed. Dat heeft een grote invloed op hun welzijn.”

Naast de steun thuis ervaren deze jongeren ook minder steun op school. Zo maken LHB-jongeren vaker pesten mee en vinden dat de band met leraren slechter is.

Gevolgen

“Ervaringen in de jonge jeugd en adolescentie zijn wel tekenend voor het leven.” Door het gebrek aan steun in de thuis- en schoolsituatie ervaren de LHB-jongeren vaker psychische klachten. Dat is volgens Huijink wel 42 procent. “Gedachten van suïcide en suïcidepogingen liggen ook hoger bij deze groep”, legt hij uit.

Oplossingen

Om ervoor te zorgen dat het welzijn van LHB-jongeren verbetert is het belangrijk dat het beleid er aandacht voor heeft. Daarnaast vind Huijink het belangrijk dat er gepaste zorg is en komt voor deze groep. “Het is belangrijk dat mensen in het veld en hulpverleners kennis hebben van de problematiek die speelt bij deze scholieren.”

Daarnaast is het cruciaal dat schoolleiders initiatieven steunen die de sociale veiligheid vergroten. “Denk bijvoorbeeld aan GSA’s.” Dat is een club opgericht door leerlingen, waarin ze samenkomen om te praten en waarin activiteiten worden georganiseerd om discriminatie te laten afnemen.

RJN LHB

Ster advertentie
Ster advertentie