Binnenland
KRO-NCRV

Veiligheid LHBTIQ+-gemeenschap: 'Nederland niet meer koploper op dit onderwerp'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veiligheid LHBTIQ+-gemeenschap: 'Nederland niet meer koploper op dit onderwerp'

Aangiften van discriminatie tegen LHBTIQ+-personen in Nederland nemen toe én ons land zakt op de ranglijst van LHBTIQ+-vriendelijke landen in Europa. Uitgescholden worden op straat, haatcomments krijgen op sociale media of zelfs in elkaar geslagen worden, Pointer en AD onderzochten hoe LHBTIQ+-personen de veiligheid in Nederland ervaren. "We zijn misschien niet meer zo progressief en zo'n koploper op dit onderwerp als we dachten", zegt datajournalist Carli Kooijman bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Aan het onderzoek van Pointer en AD hebben meer dan tweeduizend respondenten meegedaan, voornamelijk mensen tussen de 18 en 35 jaar. Daarin ging het voornamelijk over de plekken waar LHBTIQ+-personen zich onveilig voelen in Nederland, zoals het OV, op het werk of in hun eigen buurt, maar ook online.

Online haat en desinformatie

Op platforms als Instagram, Facebook en Twitter wordt er tegenwoordig namelijk niet meer actief gehandhaafd om anti-LHBTI-sentimenten tegen te gaan. Daardoor gaat er nu meer online haat en desinformatie over LHBTI-personen rond. "Het is heel belangrijk om aandacht te hebben voor wat er in het echt gebeurt. Maar online is óók heel echt", zegt Kooijman.

Uitgaan

Uit het Pointer-onderzoek bleek dat veel LHBTIQ+-personen iets overkomen, zowel in de fysieke als de online wereld. Zo voelen zij zich in uitgaansgelegenheden die voor niet specifiek voor de LHBTI-gemeenschap bedoeld zijn onveilig of onveiliger dan in LHBTI-clubs.

Verschillen

Daarnaast is er nog een verschil te maken tussen homo's en lesbiennes ten opzichte van non-binaire of transpersonen. "We zien dat die tweede groep zich bijvoorbeeld vaak in toiletten onveilig voelt", legt Kooijman uit. "Er zitten wel degelijk ook verschillen tussen groepen."

Signaal

"Als we beter in kaart kunnen brengen waar en waarom LHBT'ers zich onveilig voelen, dan kunnen bijvoorbeeld ook gemeentes of politici daarmee aan de slag", gaat Kooijman verder. Daarnaast zou dit een "signaal aan Nederland" moeten geven dat we "misschien niet meer zo progressief en zo'n koploper op dit onderwerp zijn als we dachten."

Handhaving

Bovendien is het de hoop dat social media-platformen hier weer op gaan handhaven. "Maar zoals we zien met wat er nu speelt in de VS, vraag ik me af of dat gaat gebeuren", reageert Kooijman. Online gaat het vaak om anonieme reacties of bedreigingen, waardoor het onmogelijk wordt om aangifte te doen bij de politie.

Zelf de survey invullen? Klik hier.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie