Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Bill Gates gebruikt naam Microsoft

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Bill Gates gebruikt naam Microsoft

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 29 november 1975, gebruikte Bill Gates in een brief aan Paul Allen voor het eerst de naam Microsoft.

“Ik was goed in wiskunde, Bill was de allerbeste”, zou Paul Allen later zeggen over vriend en zakenpartner Bill Gates. Allen en Gates kennen elkaar van de exclusieve privéschool in Seattle waar ze beiden naartoe gingen. Allen was 14 jaar oud, Gates twee jaar jonger. Beiden werden later ‘college drop-outs’.

Pas een jaar na de beroemde Microsoft-brief, op 26 november 1976, registreerden de twee de naam bij de staat Nieuw-Mexico. Dat jaar zei Paul Allen ook zijn fulltime baan om zich volledig te kunnen storten op Microsoft. Het bedrijfje had toen 7 werknemers en maakte een omzet van 22.496 dollar. Een jaar later zou dat 381.715 dollar zijn.

Allen haalde in 2011 in zijn memoires herinneringen op aan Gates. Zo vertelt hij dat zijn toenmalige vriendin meteen haar ogen niet van Gates kon afhouden toen die voor het eerst kwam eten bij het stel. Al was het maar omdat hij kip at met een lepel. Gelukkig betekende dit niet het einde van de vriendschap tussen de twee. Anders had nu misschien niet elk huishouden in Nederland een computer thuis staan.

Ster advertentie
Ster advertentie