Binnenland

Hoe een jonge generatie Armeniërs het land op zijn kop zet

NOS
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een jonge generatie Armeniërs het land op zijn kop zet

Het parlement van Armenië heeft oppositieleider Nikol Pasjinian gekozen tot premier. 59 van de 105 parlementsleden stemden voor hem, genoeg voor de benodigde meerderheid. Interim-premier Karen Karapetjan treedt af. Het parlement hoopt dat met de verkiezing van Pasjinian een einde komt aan de antiregeringsprotesten die het land al weken in de greep houden.

De afgelopen weken waren het vooral jonge Armeniërs, studenten en scholieren die de protesten aanvoerden. Boos en vastberaden gingen ze de straat op. Klaar om een nieuwe leider te eisen. "Deze generatie is niet opgegroeid met Sovjet-praktijken en eist verandering", zegt Sepouh Abrahamian. Hij is Armeens-Nederlands en is nu actief voor de PvdA in Alkmaar.

De jonge Armeniërs schaarden zich in groten getale achter Nikol Pasjinian omdat hij hun ongenoegen benoemde. Voor veel Armeniërs is hij de man die veranderingen moet brengen. "De partij van de vorige premier Sarkisian ging voor veel Armeniërs gepaard met corruptie. Dat waren ze zat", legt Abrahamian uit.

Vorige week dinsdag kreeg Pasjinjian (42) nog geen meerderheid in een stemming omdat de regerende Republikeinse Partij hem niet steunde. Hij riep daarna zijn aanhang op de hoofdstad plat te leggen. Activisten gingen woensdag massaal de straat op om toegangswegen naar de hoofdstad Jerevan te blokkeren. Zowel de Armeense president als de tijdelijk premier riep de partijen op te overleggen over een oplossing voor de politieke crisis. Een deel van de Republikeinse Partij steunde hem nu wel.

Enkele uren na zijn overwinning kreeg Pasjinjian al de felicitaties van de Russische president Vladimir Poetin. Het Russische staatshoofd verklaarde te hopen dat de nieuwe Armeense premier de banden tussen de twee landen zal verstevigen.

Ster advertentie
Ster advertentie