Naar homepage
Binnenland

2,4 miljoen voor groene stranden: laat dat wier maar liggen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 2,4 miljoen voor groene stranden: laat dat wier maar liggen

Om honderden kilometers Nederlands strand te vergroenen heeft de Postcodeloterij 2,4 miljoen euro ter beschikking gesteld aan LandschappenNL. In principe gaan vergroening en toerisme goed samen. Initiatiefnemer Chiel Jacobusse van het Zeeuws Landschap beaamt dat in Vroege Vogels: "Het gaat echt niet altijd ten koste van de recreatie."

200 kilometer van de in totaal 500 kilometer strand willen de initiatiefnemers graag vergroenen. Bovendien pleiten de initiatiefnemers van het project 'Groen Strand' ervoor om aangespoeld wier en zelfs dode bruinvissen voortaan gewoon te laten liggen.

Brandschoon strand

In het aangespoelde wier zitten heel veel insecten voor vogels en ook aangespoelde kadavers zijn een belangrijke voedselbron voor veel dieren. Nu worden de vloedmerken, samen met aangespoeld plastic rigoureus opgeruimd, omdat de strandbeheerders graag een brandschoon strand willen voor de toeristen.

Maar, volgens Jacobusse hoeven de toeristen niet bang te zijn: "Slechts in een heel klein deel van de gevallen zal het nodig zijn om stukjes strand in het broedseizoen af te sluiten voor bezoekers, maar verder gaan vergroening en toerisme vaak prima samen."

Touwtje voor het broedseizoen

Het Zeeuws Landschap heeft de afgelopen jaren al ervaring opgedaan met het vergroenen van een stukje strand op Neeltje Jans, het voormalige werkeiland van de Oosterscheldekering. "In het broedseizoen zetten we hier een stukje strand af met een simpel touwtje."

Jacobusse: "Vervolgens geven vrijwilligers voorlichting aan toeristen om ze te vertellen over de broedende dwergsterns en strandplevieren op dit stukje strand. En dan blijkt dat de meeste mensen gefascineerd raken door deze vogels en ze vanzelf ook met rust laten."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie