Binnenland
BNNVARA

Dit is waarom je nog steeds ooievaars in Nederland ziet

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom je nog steeds ooievaars in Nederland ziet

Het is een uitzonderlijk goed jaar geweest voor de Nederlandse ooievaars, wordt verteld in Vroege Vogels. Waar er in 1982 nog maar één wild paartje in ons land broedde, nestelden er afgelopen voorjaar maar liefst 1200 paartjes ooievaars. Met een gemiddeld broedsucces van ongeveer 1,5 jong per nest, komt dat neer op ruim 4.000 ooievaars!

Ooievaars in de lift

Na het dieptepunt in de jaren zeventig en tachtig, werden zogeheten fokstations opgezet. Daar werden ooievaars gefokt en in de natuur losgelaten. Sinds tien jaar is de stand van de ooievaars weer zo goed, dat die fokstations hun activiteiten hebben gestaakt.

Trek

Van oorsprong is de ooievaar een trekvogel. De jonge vogels hebben die trekdrang ook nog steeds in hun genen zitten. Maar in veel gevallen vertrekken ze alleen, zonder hun ouders. Want de oudervogels hebben ontdekt dat het in de winter ook goed toeven is in Nederland.

Wanneer de voedselsituatie in het najaar in orde is, besluiten veel volwassen ooievaars om de winter hier te blijven. Is het een volgend jaar minder, dan kunnen diezelfde vogels net zo makkelijk besluiten om dat jaar wél naar Zuid-Europa te trekken.

Weidevogels

De sterke opkomst van de ooievaar is voor sommige weidevogelbeschermers een doorn in het oog. "Maar dat is nergens op gebaseerd", benadrukt Dick Jonkers van de Stichting Ooievaars Research en Know-how, STORK. "Uit onderzoek met infraroodcamera's bij weidevogelnesten blijkt dat ooievaars geen rol van betekenis hebben in de predatie van nesten."

De opkomst van de ooievaar is goed gedocumenteerd op de site van SOVON.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie