Binnenland
BNNVARA

Bewoners Veenendaal vormen landbouwgrond om in natuur

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Bewoners Veenendaal vormen landbouwgrond om in natuur

Ze hebben er jarenlang aan gewerkt, vertellen de drie bestuurders van Stichting Turfweide in Vroege Vogels, maar nu is het eindelijk zo ver: aan de Slaperdijk te Veenendaal is een stuk natuur verrezen. Daar waar ooit mais groeide, liggen nu slootjes, en is er droog en nat grasland. Precies het cultuurlandschap dat het oude Veenendaal kende toen dit gebied nog uit veen bestond en er turf werd gestoken.

Van landbouwgrond tot natuurgebied

Bewoners Johan Huibers, Marcel Kaijen en Saskia Lucassen wisten met behulp van het aanvragen van diverse subsidies de landbouwgrond om te vormen tot een stuk natuur. Johan Huibers: "Turfweide is een nieuw natuurgebied dat zal bestaan uit slootjes, weiden, droog en nat grasland. Naast een cultuurhistorische bijdrage zal het ook de biodiversiteit in Veenendaal vergroten en ook zorgen voor zorgen voor waterbuffering."

Blauw grasland

Gert-Jan Koopman, als ecoloog nauw betrokken bij het ontstaan van de Turfweide, hoopt dat het gebied in een aantal jaren tot blauw grasland is veranderd. Blauw grasland is tegenwoordig nog maar op weinig plekken te vinden in Nederland.

Marcel Kaijen kijkt tevreden terug op het jarenlange werk wat de Stichting heeft verzet om dit project te realiseren: "Turfweide heeft me heel veel tijd en energie gekost maar ik wist het vanaf het begin: die Turfweide komt er. Ik raad het iedereen aan, met een groep zo’n project aan te pakken. En kijk wat je er voor terug krijgt: blauwgrasland, unieke natuur!"

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie