Binnenland

'Wu Wen en Xing Ya hebben behoorlijk huisgehouden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wu Wen en Xing Ya hebben behoorlijk huisgehouden'

Het gaat goed met Wu Wen en Xing Ya. De twee panda's die dit voorjaar vanuit China naar het Ouwehands Dierenpark in Rhenen verhuisden. De dierentuin kreeg als eerste en enige dierentuin van ons land twee panda's in het park. Heel Nederland was in de ban van de panda's.

De panda's hebben zich inmiddels lekker uitgeleefd en behoorlijk huisgehouden, vertelt Christiaan van der Hoeven, de grootste pandakenner van Nederland en bioloog van het Wereld Natuur Fonds op NPO Radio 1. "Ze hebben het goed naar hun zin."

Verdwijnen van het leefgebied

De panda werd met het uitsterven bedreigd, dus heeft China een aantal panda's uit de natuur gehaald en is een voortplantingsprogramma begonnen. Inmiddels gaat het al iets beter met de reuze panda's. Volgens de laatste telling zijn er nu 1860 panda's. Bij de vorige telling waren dat er nog 1600.

"Het verdwijnen van de natuurlijke habitat is een van de grootste redenen dat de beren met het uitsterven." Door een beter beschermd gebied is de panda nu in 1 categorie van bedreigingsniveau gedaald. "Het is wel beter om eerst de dieren in het wild goed te beschermen en als dat niet goed lukt moet je pas overgaan op vangen en fokprogramma's", aldus Van der Hoeven.

Voortplanten

Het is de bedoeling dat de panda's zich in het Ouwehands Dierenpark gaan voortplanten. China leent ze uit en krijgt daar veel geld voor terug en met dat geld voeren ze allerlei natuurprogramma's uit. "Dierentuinen huren de panda's voor een miljoen dollar per jaar en 70 procent gaat naar die natuurprogramma's. Dat is ook de belangrijkste reden waarom het WNF samenwerkt met Ouwehand. Hoe meer panda’s China over de wereld verspreidt, hoe groter de kans is dat de populatie gaat groeien."

Gek op panda's

In het voorjaar was heel Nederland in de ban van de zwart-witte beren. Maar wat maakt het dat we zo gek zijn panda's? Volgens manager dierverzoring van Ouwehands Dierenpark José Kok komt dat door de uitstraling. "De panda's zien er knuffeling en aandoenlijk uit, ze maken iets los in mensen. Ze kunnen heerlijk rommelen in een boom, terwijl je denkt dat ze er elk momenten kunnen uitvallen, maar ze komen juist keurig en elegant naar beneden. Ze zijn fascinerend", aldus Kok. Maar zoals ze eruit zien zijn ze absoluut niet: het zijn behoorlijk chagrijnige einzelgängers. Het blijven toch beren!

Christiaan van der Hoeven en manager dierverzorging van Ouwehands Dierenpark José Kok vertellen hierover in Het Geluid van 2017:

Panda's verhuisden naar Ouwehands Dierenpark

En als je de zwarte vlek weghaalt dan zien ze er ineens niet meer zo lief uit:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie