Straalt het OM genoeg power uit richting de georganiseerde misdaad?
- Nieuws
- Straalt het OM genoeg power uit richting de georganiseerde misdaad?
Zeker na de moord op Peter R. De Vries wil justitie alles uit de kast halen om de georganiseerde misdaad onderuit te halen. Maar is het genoeg? Laat het OM zijn tanden wel voldoende zien? "Ik denk niet dat we te braaf zijn", zegt Janneke de Smet, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket bij Spraakmakers in gesprek met Ghislaine Plag.
Video niet beschikbaar
Vindt u dat het om genoeg power toont richting de georganiseerde misdaad?
"Na de moord op Peter R. De Vries hebben we gezegd: er moet een andere aanpak komen. Wat wij natuurlijk in het verleden hebben gedaan, is ons richten op de verdachte. Maar de georganiseerde criminaliteit is een groot internationaal concern geworden. Dat vraagt iets anders van ons."
"Dat is dat aanpak criminele machtsstructuren die we hebben opgezet, waarbij je dus niet alleen kijkt naar de verdachten zelf, maar bijvoorbeeld ook naar het communiceren vanuit detentie."
Waarom kan iemand in Italië wel gewoon voor hele lange tijd in volstrekte isolement worden gezet? En waarom krijgt een Taghi, op het moment dat 'ie bezwaar maakt tegen zijn detentie omstandigheden, gelijk en wordt z'n regime versoepeld?
"We zijn er druk mee bezig om elke keer aan te tonen waar we tegen aanlopen en waarom we in Nederland andere wetgeving nodig hebben."
Italië valt onder de EU en wij ook.
"Maar we hebben de wetgeving nog niet in Nederland. Er zal wetgeving moeten komen, desnoods spoedwetgeving. Want elke keer als je nu bezwaar maakt krijg je gewoon gelijk."
Tegelijk: die criminelen hebben ook overal schijt aan. En in Italië hebben ze ook gezegd: dan voldoet het misschien even wat minder aan Europa en dan krijgen we maar op onze donder. Maar hey, we gaan het nu doen. Zijn we niet veel te braaf?
"Nee, ik denk niet dat we te braaf zijn. Maar we hebben ook te maken met een verharding van die georganiseerde criminaliteit naar onze eigen organisaties toe. Mensen zijn niet Officier van Justitie geworden om in een gepantserde auto naar een studio te rijden."
Rechtbankverslaggever Saskia Belleman is erop tegen dat officieren anoniem willen blijven. Je geeft, zegt ze, toch een boodschap af in de richting van de georganiseerde criminaliteit: we zijn bang voor jullie. Anoniem werken gebeurt in steeds meer zaken. Daarmee toon je niets. Daarom vroeg ik: vindt u dat je genoeg power uitstraalt? Heb je dan de uitstraling: wij zijn de baas?
"We zien ons geconfronteerd met een enorme toename van de dreiging voor een aantal van onze mensen. Daarom hebben we er op dit moment voor gekozen om te zeggen: we willen dat ze gewoon hun sociaal leven kunnen voortzetten. Maar ondertussen gaan we het gesprek aan. We hebben echt een moment van rust ingebouwd om te kijken: hoe gaan we hier de komende jaren met elkaar mee om?"
Maar begrijpt u wel wat Belleman aangeeft?
"Het gesprek is ook volop gaande. Maar op het moment dat je officieren met naam en toenaam publiek maakt, heeft dat ook echt grote gevolgen voor hun privésituatie. Maar dat gesprek is in volle gang. De afweging op dit moment is dat we er, vanuit werkgeversverantwoordelijkheid voor hebben gekozen om hen toch voor een deel af te schermen. En ik vind de discussie ook nog ingewikkeld omdat de openbaarheid niet is aangetast. Officieren van justitie staan daar namens de maatschappij. Zij staan daar niet als individueel persoon. Dat is nog wel echt een verschil met een aantal andere vakuitoefenaars."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!