Binnenland
NOSNTR

Gezondheidsraad: maak extra coronaprik beschikbaar voor 60-plussers en bewoners zorginstellingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezondheidsraad: maak extra coronaprik beschikbaar voor 60-plussers en bewoners zorginstellingen

De Gezondheidsraad kwam vandaag met een nieuw advies over de coronavaccinaties. Volgens de raad moeten 60-plussers en bewoners van zorginstellingen de mogelijkheid krijgen om een boosterprik te nemen.

Extra prik voor 60-plussers en bewoners zorginstellingen

"We zien vooral bij ouderen de antistofniveaus en de bescherming tegen ziekenhuisopnames iets teruglopen", vertelt Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad in Nieuws en Co. Naast deze redenen ziet de raad dat de kans op een ‘ernstig beloop’ van corona hoger ligt bij 60-plussers. "Vandaar dat we nu adviseren om te starten met een boosteraanbod om toename van ernstige ziekte voor te zijn."

Boosterprik

Voor de extra coronaprikken worden de vaccins Pfizer en Moderna gebruikt, deze zijn goedgekeurd en het advies is ook om deze te gaan gebruiken. Dan maakt het niet uit welk vaccin mensen eerder hebben gehad. "Er zijn uitgebreide internationale onderzoeken die laten zien dat ze goed werken als booster en het is ook veilig." De extra prikken zouden niet zorgen voor andere of méér bijwerkingen. "Dat is niet meer of minder dan de tweede prik die mensen hebben gekregen."

Veranderd

Halverwege september adviseerde de raad juist niet om een boosterprik aan te bieden, dit omdat de vaccins de mensen goed genoeg zouden beschermen. Ook nu ziet de Gezondheidsraad nog niet een terugloop van de bescherming door de vaccinaties, maar is er veel nieuwe informatie binnen gekomen. "Een paar buitenlandse onderzoeken laten een beginnetje zien aan het teruglopen van bescherming." Naast deze nieuwe informatie werd ook recentelijk duidelijk dat er een nieuwe coronagolf aankomt. "Op grond van die redenen is reden om er nu zo over te adviseren."

Coronagolf

Of deze zogenaamde boosterprikken Nederland eerder uit een coronagolf zou kunnen helpen, is nog maar de vraag. "Het is duidelijk dat het niet alles oplost", vertelt Kullberg. De maatregelen die de overheid inzet tegen corona zijn, volgens hem, erg belangrijk in het bestrijden van corona. "Het is nog steeds het aller belangrijkste om die vaccinatiegraad omhoog te krijgen."

Bij de gevaccineerde ouderen zien ze dus een kleine terugloop van bescherming tegen het virus. "Dat is de reden om voor hen die bescherming weer op peil te brengen."

Extra coronaprik voor 60-plussers en bewoners zorginstellingen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie