Binnenland
NOS

Landelijk telefoonnummer voor meldingen verward gedrag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Landelijk telefoonnummer voor meldingen verward gedrag

Er komt een landelijk telefoonnummer voor mensen die zich zorgen maken over iemand die verward gedrag vertoont. Dat nummer moet dag en nacht bereikbaar zijn. Wie het belt, krijgt zorgprofessionals van een speciaal meld- en adviespunt in zijn eigen regio aan de lijn.

Dat heeft staatssecretaris Blokhuis toegezegd aan het 'Schakelteam Personen met Verward Gedrag'. Het team, onder voorzitterschap van burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer, presenteert vandaag zijn eindrapportage.

Buren, familie en anderen die worden geconfronteerd met verward gedrag bellen nu vaak het alarmnummer 112. Veel van die meldingen horen helemaal niet thuis bij de politie, die nu eenmaal geen zorgverlener is. "Vaak zijn het mensen die niet bedreigend zijn of niet gevaarlijk zijn. Dan werkt het averechts als de politie komt met zwaar materieel. Dat moet je low-profile oplossen, dus dan is een apart nummer voor hulpverleners beter", zegt Blokhuis in het NOS Radio 1 Journaal.

'De politie bellen bij een verward persoon kan averechts werken'

Wanneer het telefoonnummer er kan zijn, is nog niet duidelijk. Probleem is nog wel dat dat op dit moment nog niet alle regio's een meldpunt hebben dat 24 uur per dag bereikbaar is.

Verdubbeling meldingen

Ook op andere terreinen "is er nog veel verbetering nodig", zoals staatssecretaris Blokhuis het uitdrukt in een brief aan de Tweede Kamer. Toen het team van Hoes twee jaar geleden begon, was het de bedoeling dat er op 1 oktober van dit jaar - komende maandag dus - in alle gemeenten en regio's een sluitende aanpak zou zijn voor de aanhoudende problemen met verwarde mensen. Vorig jaar kreeg de politie 83.500 meldingen van incidenten binnen, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2011.

Die deadline van 1 oktober wordt niet gehaald, blijkt uit het eindrapport van het schakelteam. Twee derde van de gemeenten denkt inmiddels het grootste deel van een goed werkende aanpak voor elkaar te hebben; een derde is daar daar nog niet."Alle gemeenten zijn goed bezig met de materie, maar een derde van de gemeente loopt achter op wat wij willen op dit moment."

Geen enkele gemeente hanteert op alle punten de ideale aanpak zoals het schakelteam die voor zich ziet, met bijvoorbeeld een vroege signalering van kwetsbare mensen in wijken en beschikbaarheid van voldoende passende woningen.

Ster advertentie
Ster advertentie