Binnenland
KRO-NCRV

Dag én nacht vaccineren? Rouvoet: 'Als er genoeg vaccin is, zou het kunnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dag én nacht vaccineren? Rouvoet: 'Als er genoeg vaccin is, zou het kunnen'

Als er genoeg doses beschikbaar zijn, zou Nederland in principe vierentwintig uur per dag kunnen vaccineren. Dat zegt André Rouvoet, voorzitter van de GGD-GHOR in Spraakmakers op NPO Radio 1. "Als er genoeg vaccin is, dan zou het in principe kunnen."

In Israël wordt er 24 uur per dag, zeven dagen per week gevaccineerd om alle 8,7 miljoen inwoners zo snel mogelijk geprikt te hebben. Dat zou in Nederland ook kunnen, stelt Rouvoet. "Als er zoveel vaccin is én de huisartsen en de GGD hebben de ruimte, dan zou je ploegendiensten kunnen voorstellen."

Rouvoet vraagt zich wel af of dit wenselijk is, omdat de GGD-medewerkers al vanaf maart met man en macht bezig zijn met de bestrijding van het coronavirus en dat ook de normale GGD-zorg zoals de consultatiebureaus open zijn.

'Klemmend beroep' werkgevers

Inmiddels is het ziekenhuispersoneel gevaccineerd en zijn de verpleeghuismedewerkers aan de beurt. Zij kunnen volgens de vereniging van thuis- en woonzorg SPOT nu niet altijd gevaccineerd worden. Dit komt volgens hen omdat de werknemers uit de gehandicaptenzorg en WMO-ondersteuners als afspraken hebben ingepland bij de GGD’s.

Rouvoet, die als GGD-baas verantwoordelijk is voor de uitvoering van het grootschalige vaccinatieprogramma, benadrukt dat de GGD een uitvoerorganisatie is en dat de werkgevers zelf verantwoordelijk zijn voor het op de juiste tijd uitnodigen van de personeelsleden. "De werkgevers versturen de uitnodigen aan hun werknemers en zij maken een afspraak bij de GGD." Rouvoet doet een "klemmend beroep" op werkgevers om zich te houden aan de volgorde die is afgesproken.

André Rouvoet over vaccinatiestrategie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie