Buitenland
WNL

Pjotr Sauer kreeg brief van gevangengehouden journalist Evan Gershkovich

foto: Sven Op 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Pjotr Sauer kreeg brief van gevangengehouden journalist Evan Gershkovich

Er is nog geen zicht op een mogelijke vrijlating van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich. Dat zei journalist Pjotr Sauer vanmorgen in Sven Op 1. Sauer is een goede vriend van Gershkovich. De twee kennen elkaar uit Moskou.

Op dit moment zijn er volgens Sauer geen signalen die duiden op een gevangenenruil, die kan leiden tot een vrijlating van Gershkovich. "We hebben nog geen signaal gekregen dat Rusland iemand op het oog heeft, maar dat kan veranderen." Het voorarrest van Gerschkovich is ondertussen verlengd tot 30 augustus.

Briefwisseling

Sauer en Gershkovich schrijven wekelijks brieven aan elkaar. "We praten een beetje over van alles, veel over zijn leven daar. Ik wil vooral weten hoe het met hem gaat." Volgens Sauer gaat het wisselend met Gershkovich. "Het hangt heel erg van de week af: de ene week krijg ik een hele grappige brief, de andere week is de brief droeviger. Dan zegt hij dat hij het moeilijk heeft, en dat hij begrijpt dat het nog heel lang gaat duren."

Biden

Volgens Sauer is het van belang om de aandacht te blijven vestigen op de gevangenschap van Gershkovich, maar is dat wel lastig. "Evan zit daar nog steeds, en zijn vrijlating hangt af van hoe wij over hem praten. Het is belangrijk dat Amerika en Biden ook weten dat hij niet wordt vergeten."

De ouders van Gershkovich hadden onlangs een gesprek met Biden, zoals Sauer en zijn vrienden graag wilden. Volgens Sauer was dit een emotionele ontmoeting. "Zijn ouders vonden dat Biden echt de tijd nam om met hen te spreken. Biden heeft gezegd dat hij alles wil doen wat kan."

Pjotr Sauer (journalist The Guardian) over zijn door Rusland gevangen vriend Evan Gershkovich en de situatie in Moskou (2 juni 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie