Binnenland
BNNVARA

Hoe 'Mutti Merkel' vrouwelijkheid en leiderschap combineert

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe 'Mutti Merkel' vrouwelijkheid en leiderschap combineert

Angela Merkel. De machtigste vrouw ter wereld volgens zakenblad Forbes. 18 jaar lang was ze de leider van de grooste partij in Duitsland: het CDU. Vandaag draagt ze stokje over. Op een congres in Hannover wordt de nieuwe leider gekozen. Ze blijft voorlopig nog Bondskanselier, maar het einde van het tijdperk Merkel lijkt in zicht. Wat nemen we van haar mee? In De Nieuws BV vertelt hoogleraar leiderschap Janka Stoker over de stijl van Merkels leiderschap.

Video niet beschikbaar

Quote

We hebben nog steeds het beeld dat leiders dominante, krachtige en sterke personen zijn. Dan denken we eerder aan een man

Janka Stoker

"Merkel heeft vrouwelijkheid en leiderschap aan elkaar verbonden. Dat is heel erg knap." vertelt Stoker. "We hebben nog steeds het beeld dat leiders dominante, krachtige en sterke personen zijn. Dan denken we eerder aan een man. Als je als vrouw dat soort kwaliteiten laat zien, vindt men je geen goede vrouw. Een goede vrouw is zacht en invoelend en kan goed luisteren. Daarom worstelen vrouwen met de combinatie van leiderschap en vrouwelijkheid."

"Wat opvallend is aan Merkel is dat zij op beide punten in het begin niet goed scoorde. Ze heeft niet geprobeerd een sterke leider te zijn, maar ze heeft ook niet heel erg haar vrouwelijke kanten benadrukt. Ze is heel erg op de inhoud gaan sturen. Ze was competent. Rationeel. Ze plaatste zichzelf niet op de voorgrond. Daardoor werd ze geaccepteerd. Omdat het bij haar paste."

Mutti Merkel

Merkel heeft zich laten zien als een inhoudelijk sterk persoon zonder heel masculien te zijn. Daarin zie je een verschil met bijvoorbeeld Margareth Thather, zegt Janka Stoker: "De bijnaam van Thatcher was 'the Iron Lady'. Haar idee was: het maakt me niet uit wat jullie van mij als vrouw vinden, ik ben een sterke leider. Dat is heel masculien."

"De bijnaam van Merkel is Mutti Merkel - Moeder Merkel. Moeder is uiteraard een ander woord voor vrouw. En die bijnaam was positief bedoeld. Het was geen diskwalificatie voor haar leiderschap. Ze is daarmee een goed voorbeeld voor succesvolle vrouwelijke leiders. Ze laat zien dat het kan: vrouw en leider zijn."

Wat we kunnen leren van Angela Merkel

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie