Binnenland

Aantal kinderen dat verdrinkt daalt niet meer, kinderartsen maken zich zorgen

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal kinderen dat verdrinkt daalt niet meer, kinderartsen maken zich zorgen

Nederlandse kinderartsen maken zich zorgen over het aantal kinderen dat verdrinkt. Jarenlang daalde dat cijfer, onder meer door betere zwemlessen en maatregelen in zwemplassen. Maar sinds een paar jaar is er van een daling geen sprake meer. Met veel vakanties in eigen land, vrezen de artsen dit jaar zelfs voor een stijging, ook omdat veel kinderen achterlopen met de zwemlessen.

Jaarlijks overlijden ongeveer acht kinderen aan de gevolgen van ernstig zuurstoftekort onder water, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar dat getal zegt niks over wat kinderen overhouden aan een bijna-verdrinking, vertelt kinderarts Joke Kieboom van het UMCG in Groningen, die er onderzoek naar deed.

Gevolgen bijna-verdrinking

"Elk jaar belanden ongeveer tachtig kinderen na een verdrinking of bijna-verdrinking in het ziekenhuis, een groot deel op de intensive care. We schrokken van dat aantal." Kieboom is bezorgd dat ook dat cijfer niet daalt. "Meestal houden deze kinderen er blijvende schade aan over of worden ze zelfs ernstig gehandicapt." vertelt Kieboom in het NOS Radio 1 Journaal.

Het is een frustratie voor artsen, legt ze uit. "Je ziet daar een prachtig kindje liggen, dat tot een uur daarvoor nog helemaal gezond was." De kinderen hebben onder water vaak een ernstig zuurstoftekort gehad waardoor er schade is aan de hersenen. "Het frustreert dat wij dan niet zoveel meer kunnen betekenen", zegt Kieboom, die wil dat er meer aandacht komt voor het voorkomen van een verdrinking.

Nationaal Plan Zwemveiligheid

Volgens kinderartsen en organisaties betrokken bij het Nationaal Plan Zwemveiligheid, is de kans op verdrinken het grootst voor kinderen tussen de 0 en 5 jaar oud. "Dat gaat dan bijvoorbeeld om baby's in bad, die even uit het oog worden verloren omdat de telefoon gaat. Maar ook peuters bij een sloot, die het gevaar van water nog niet herkennen."

De kinderen boven de 5 vormen een minder groot risico, blijkt uit de cijfers, omdat ze zwemles krijgen.

Toch moeten ook die kinderen in de gaten worden gehouden, roept kinderarts Kieboom op, "zeker dit jaar". Door het coronavirus en de bijbehorende maatregelen, lopen veel van hen namelijk achter met de zwemlessen. "Normaal denken we bij een kind van zeven: dat komt wel goed. Maar nu kan het zijn dat hij of zij nog amper zwemlessen heeft gehad."

Aantal kinderen dat verdrinkt daalt niet meer, kinderartsen maken zich zorgen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie