Binnenland
AVROTROS

Wachtlijst zwemles loopt op: 'Ouders wees gewaarschuwd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wachtlijst zwemles loopt op: 'Ouders wees gewaarschuwd'

Sinds 15 december moeten de zwembaden hun deuren gesloten houden. Veel kinderen kunnen daardoor niet afzwemmen, terwijl nieuwe aanmeldingen binnen blijven stromen. "Normaal hebben we wachttijden van rond een maand of drie tot zes maanden. Door de coronacrisis nemen de wachtlijsten toen en loopt de wachttijd op naar acht tot tien maanden", vertelt Arjan Knaapen, directeur van zwembad De Watertoren in Winschoten in Stax&Toine.

Gevolgen van de lange wachttijden

Daar komt nog eens bij dat nieuwe kinderen pas kunnen beginnen als andere kinderen afzwemmen. Dat brengt een aantal gevolgen met zich mee. Knaapen: "Kinderen kunnen pas op latere leeftijd beginnen met hun opleiding voor zwemdiploma's."

Ook lopen kinderen die bezig zijn met hun zwemopleiding vertraging op en tot slot kunnen de kinderen die pas hun zwemdiploma hadden gehaald, hun vaardigheden niet op peil houden.

Zwemmen verleren we volgens Knaapen gelukkig niet zo snel. Wel hangt het er vanaf welke vaardigheden je al hebt. Ben je net begonnen met zwemles? Dan zal je vaardigheid iets verder weg zijn gevallen dan wanneer je al een volleerd zwemmer bent.

'Ouders, wees gewaarschuwd'

Knaapen en zijn team zijn momenteel aan het onderzoeken hoe ze de wachttijden van zwemles kunnen verkorten. "We hebben drie locaties en we kijken of we in de zomervakantie, normaal zijn er dan geen zwemlessen, toch door kunnen laten gaan."

Doordat kinderen in de zomervakantie toch niet naar school gaan, is er dus meer ruimte om overdag zwemles te geven.

Wel wil Knaapen ouders waarschuwen voor wanneer de zwembaden weer open gaan, het zomerse weer weer aanbreekt en we het liefst de zee of een plas induiken, om goed op hun kinderen te letten. "Hou je kind goed in de gaten. Ga het liefst in het begin mee, zodat je gezamenlijk de zwemvaardigheid nog even kunt oefenen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie