Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Belgen gebruiken veel minder drinkwater, en dat komt door deze eenvoudige oplossing

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Belgen gebruiken veel minder drinkwater, en dat komt door deze eenvoudige oplossing

Periodes van grote droogte, zoals vorig jaar, dwingen ons om na te denken over waterbesparing. Alleen: wat is een effectieve en eenvoudige maatregel? Hiervoor moeten we naar onze zuiderburen kijken, zegt waterexpert Niko Wanders bij Spraakmakers.

Niko Wanders over Waterkwaliteit

De gemiddelde Nederlander gebruikt twintig liter water méér per dag dan onze Belgische buren. Wat doen zij anders? "Daar zijn meer maatregelen om bijvoorbeeld regenwater te gebruiken voor het doorspoelen van de wc. Dat zit daar ook in het bouwbesluit."

Watertank nieuwbouwhuizen

Dit is hoe dat concreet werkt: "Bij nieuwbouwhuizen of grote verbouwingen is het verplicht om een grote tank voor vijfduizend liter regenwater in je tuin te plaatsen. En ze zijn zelfs aan het kijken om dat volume te vergroten." De tank vangt al het water dat op het dak valt op. Als het vol is, dan stroom de rest naar het riool. "En dat water kan je gebruiken om je wc door te spoelen of je was mee te doen."

Hij legt uit dat de Belgen niet veel anders kunnen: ook daar is het droogteprobleem "aanzienlijk". Bovendien hebben ze niet heel veel grote rivieren om water uit te onttrekken. "En dat scheelt grofweg twintig liter per persoon per dag."

Nederland

In Nederland geldt deze regel nog niet, en hij verwacht ook niet dat het in de komende jaren in het bouwbesluit zal worden opgenomen. Toch is het niet zo dat Den Haag stilzit, benadrukt hij. "Ik denk dat het bewustzijn er zeker is bij de ministeries. Maar wat de beste oplossingen zijn, daar is wel discussie over. En ook waar je de rekening gaat neerleggen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie